CoolPolitika.hu

Irán fokozza tudósai védelmét

2010  //  Dec  //  03  //  MTI

Irán fokozza tudósai védelmétIrán bejelentette szerdán, hogy a jövőben fokozza atomtudósai védelmét. A közlés egybeesett a hétfőn merényletben megölt Madzsid Sahriari fizikaprofesszor temetésével.

Hétfőn merényleteket követtek el két atomtudós ellen, majdnem egyszerre Teherán különböző pontjain. Mindkét tudós az autóját vezette, amikor motorosok a gépkocsijuk szélvédőjére pokolgépet helyeztek. Sahriari életét vesztette, míg a másik tudós, Ferejdun Abbászi, szintén fizikus, csupán megsebesült. Az iráni kormány az izraeli és az amerikai hírszerzést teszi felelőssé, és azt állítja, hogy Washington minden eszközt felhasznál az iráni atomprogram szabotálása érdekében. A program Teherán szerint csupán békés célokat szolgál, míg a Nyugat azzal vádolja a perzsa államot, hogy valójában atomfegyvert akar gyártani.

 

Irán a szabotázs részének tekinti iráni tudósok elrablását, hibás berendezések eladását és a Stuxnet számítógépes vírus terjesztését, amellyel állítólag sikerült is késleltetni egy atomerőmű üzembe helyezését. A hétfői merényletet az iráni védelmi miniszter az izraeli hírszerzés, a Moszad számlájára írja, azt állítva, hogy együttműködik az iráni ellenzéki szervezettel, a Népi Mudzsahedinnel. Ahmad Vahidi szerint az akciót egyeztették az amerikai és a brit hírszerzéssel, a CIA-val és az MI6-tal. Az iráni televízió szerdán idézte az ország atomprogramjáért felelős Ali Akbar Szalehit, aki a temetésen a merényletet összefüggésbe hozta az atomprogramról a Nyugattal folytatott tárgyalásokkal, amelyek következő fordulójára december 6-7-én kerül sor. -Ezek a kegyetlen emberek meg akarták mutatni gonosz arcukat, amely a furkósbot és mézesmadzag politikájába illeszkedik - mondta Szalehi.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés