CoolPolitika.hu

Ingyen ad nikotintapaszt a brit kormány

2010  //  Dec  //  30  //  MTI

Ingyen ad nikotintapaszt a brit kormányNegyedmilliárd fontot (81 milliárd forint) költ jövőre a brit kormány nikotintapaszokra, amelyeket ingyenesen juttatnak majd el a dohányzásról leszokni akaróknak.

A tapaszokat orvosi rendelőkben és gyógyszertárakban osztják majd ki a Quit Kit nevű leszokást segítő csomag részeként - tudósít a Daily Mail című brit napilap internetes kiadása (www.dailymail.co.uk). Ez jelentős előrelépés lehet, hiszen a cikk szerint a csomag jelenleg csak jószerencsét kívánó képeslapokat, a kezeket lefoglalni hivatott, gumiszalag-szerű játékszereket, egy segélyvonal számát és hasonló, kevés konkrét segítséget nyújtó dolgokat tartalmaz. A nikotintapaszok, amelyeknek heti adagja 10-14 fontba (3200-4500 forint) kerül, igazoltan képesek megduplázni a leszokás esélyét.

 

Becslések szerint a brit felnőttek valamivel több mint 20 százaléka dohányzik. A leszokni akarók aránya eléri a kétharmadot, azok hányada azonban, akik erre konkrétan kísérletet is tesznek, a felmérések szerint 32 százalékról 17 százalékra esett az elmúlt három év folyamán. Andrew Lansley egészségügyi miniszter márpedig "drasztikusan" növelni akarja a dohányzásról sikeresen leszokók számát - írja a lap. A dohányosok várható élettartama átlagosan tíz évvel alacsonyabb, mint a nem cigarettázóké, és a statisztikák szerint a dohányzók fele káros szokásukhoz köthető betegségekben - például tüdőrákban, szívbajban - halnak meg.

 

A Daily Mail információi szerint a brit kormány a következő napokban indíthat el egy másik, hasonló kampányt, amelynek keretében ingyenes vagy kedvezményes konditerem- és uszodabelépőket osztanának ki a lakosság körében. Egyelőre kérdéses, hogy egészségügyi alapon, vagy szabadon, igény szerint járnak majd a húsz belépésre jogosító utalványok. A kiosztott utalványok száma a lap értesülései szerint elérheti az ötmilliót.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés