CoolPolitika.hu

Érinthetetlen nő halt meg szülés közben

2008  //  Ápr  //  26  //  coolpolitika

Érinthetetlen nő halt meg szülés közbenIndiában az orvosok nem voltak hajlandóak ellátni egy vajúdó nőt, mert az a páriák, vagyis érinthetetleneknek nevezett legalacsonyabb kasztba tartozott. A 28 éves nő és újszülött gyermeke a szülőosztály mellett halt meg.

Az eset az indiai Utar Pradesh államban történt. A nő szülési fájdalmakkal jelentkezett az India északi részén lévő Kanpur városának kórházába, de az ottani orvosok hozzáérni sem voltak hajlanók. Az orvosi segítség megtagadását azzal indokolták, hogy a nő a legalacsonyabb kasztba tartozik, amelyet a magasabb kasztbelieknek tilos megérintenie.

A terhes nő a szülőosztályon kívül kényszerült világra hozni kisfiát, aki azonban néhány perccel születése után meghalt. Az anya szülés közben két szívrohamot kapott, másnap reggelre ő is elhunyt.

Az ügy miatt eljárást indítottak az indiai hatóságok, a vizsgálat idejére az érintett orvosokat felfüggesztették állásukból.

Az indiai társadalom egyik legjellemzőbb sajátsága a kasztrendszer, amelynek visszásságaival sokan próbáltak már szembeszállni. Maga Mahátma Gandhi is, aki az érinthetetlen páriákat Isten emberének, vagyis haridzsannak nevezte.

 

(Kovács) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés