CoolPolitika.hu

India vádolja Pakisztánt

2010  //  Okt  //  26  //  MTI

India vádolja PakisztántIndia hétfőn a Kasmírra vonatkozó fegyverszüneti megállapodás megszegésével vádolta Pakisztánt, miután előző nap a határ pakisztáni oldaláról lelőttek egy indiai katonát.

Az indiai hadsereg szóvivője szerint a pakisztáni katonák gépfegyveres támadást indítottak és rakétákat lőttek ki egy katonai állomáshelyre a határ indiai oldalán. A vasárnapi támadás az indiai oldal legnagyobb városától, Szrinagartól 180 kilométerre délnyugatra történt. Az indiai hadsereg szóvivője szerint az incidenst válasz nélkül hagyták, hogy elkerüljék a helyzet további kiéleződését.

 

Pakisztáni illetékesek egyelőre nem reagáltak az esettel kapcsolatban.    India és Pakisztán függetlenségük elnyerése óta az utóbbi hatvan évben két háborút vívott egymással Kasmír hovatartozása miatt. 2003-ban a két ország tűzszünetet kötött, ám ezt a határ mentén átcsapó fegyveres támadások szakítják meg. Újdelhi azzal is gyanúsítja a pakisztáni vezetést, hogy segíti iszlamista fegyveresek átjutását Kasmír Indiához tartozó részébe. Ezt a vádat tagadják Pakisztánban.

 

Indiai források szerint a feszültség erősödése kapcsolatban állhat Barack Obama amerikai elnök novemberre tervezett indiai látogatásával. Újdelhiben most attól tartanak, hogy a Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó "ellenőrzési vonal" mentén zajló támadások kedvezhetnek az iszlamista fegyveresek beszivárgásának, akik a közelgő hindu vallási ünnep alatt merényletek végrehajtására készülhetnek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés