CoolPolitika.hu

India és Pakisztán felújítja párbeszédét

2010  //  Feb  //  13  //  MTI

India és Pakisztán felújítja párbeszédétFebruár 25-én Újdelhiben újítja fel párbeszédét magas rangú külügyminisztériumi tisztségviselők szintjén India és Pakisztán - jelentették be pénteken Iszlámábádban.

A tárgyalások több mint egy évvel azután indulnak újra, hogy a 2008. november végi mumbai terrorcselekményeket követően megszakadtak. A támadást, amelynek 166 halálos áldozata volt, India szerint a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni  szélsőséges szervezet tagjai hajtották végre. A merényletsorozat nyomán feszültté vált India és Pakisztán viszonya.

 

Újdelhi azt állította, hogy a terroristák segítséget kaptak hivatalos pakisztáni szervektől. Iszlámábád tagadta ezt, de annyit elismert, hogy a támadásokat részben Pakisztánban tervezték meg, és a tettesek pakisztáni területről indulva csaptak le célpontjaikra. India folyamatosan azt követelte szomszédjától, hogy a párbeszéd újraindítása előtt Iszlámábád vonja felelősségre azokat, akik a merényletek hátterében álltak. Ez év februárjában India végül annak ellenére ajánlatott tett a magas szintű tárgyalások folytatására, hogy nem történt jelentős előrelépés az ügyben Pakisztánban.

 

Az Egyesült Államok is sürgette a két országot: újítsa fel a párbeszédet, hogy segíthessen a térség, különösen Afganisztán stabilizálásában. Indiai tisztviselők most elmondták, hogy ők olyan tárgyalásokat ajánlottak, amelyen a békével és biztonsággal összefüggő összes kérdést meg lehetne vitatni, különös tekintettel a terrorizmus elleni küzdelemre. Pakisztán ugyanakkor olyan "összetett" párbeszédet képzelt el, amelyben minden kérdést megvitatnának, köztük a megosztott kasmíri régióval összefüggőeket is.

 

A brit fennhatóság alóli felszabadulás, 1947 óta a többségében hindu India és muzulmán Pakisztán három háborút vívott egymással, ezek közül kettő Kasmír hovatartozása miatt robbant ki. A két fél között korábban állandóak voltak a kasmíri elválasztó vonalon átnyúló fegyveres támadások. Egy héttel ezelőtt mindkét ország jelezte már, hogy kész az újabb megbeszélésekre, de időpontot csak most közöltek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés