CoolPolitika.hu

India: ezrek fekszenek névtelen sírokban

2008  //  Ápr  //  02  //  coolpolitika

India: ezrek fekszenek névtelen sírokbanAz indiai Kasmir állam rendőrsége nem engedélyezi több mint ezer holttest azonosítását, amelyeket jelöletlen sírokban találtak. Egy emberi jogi szervezet szerint olyan civilek maradványai ezek, akik letartóztatásuk után tűntek el.

Az Eltűnt Személyek Szüleinek Szövetsége nevű kasmiri szervezet tagjai állítólag tucatnyi településen találtak névtelen sírokat az államban - írta a BBC News.  Több mint 200 új temetkezési helyre bukkantak például, Kichama faluban, 62 kilométerre Srinagartól, Kasmir nyári fővárosától. A helyieknek fogalmuk sincs arról, kik nyugszanak a jelöletlen sírokban. A rendőrök azt mondták nekik, hogy a halottak külföldi fegyveresek, akik az indiai katonákkal vívott harcokban estek el.

A szemtanúk elmondták, hogy a holttestek nagy részét elszenesítették, vagy megcsonkították, mielőtt eltemették. Arról is beszámoltak, hogy két testet egy héten belül a temetés után exhumáltak, és kiderült, hogy mindketten civilek voltak, akiket feltehetően Srinagarban, letartóztatásuk után, a rendőrségen gyilkoltak meg. Az a rendőrtiszt, akit megölésükkel gyanúsítanak, szökésben van.

Tavaly Kasmirban legalább öt sírt exhumáltak, amelyekbe olyan civileket temettek, akik szintén az öntörvénykezés áldozataivá váltak, és róluk is azt állították a rendőrök, hogy külföldi fegyveresek voltak.

A kasmiri jogvédő szervezet szerint az indiai hatóságok a külföldi fegyveres csoportok jelenlétét használják arra, hogy leplezzék az általuk elkövetett gyilkosságokat. Ezért vizsgálatot követeltek nemzetközi szakértők bevonásával. A rendőrség elutasította a kérést, mondván: minden bejelentett eltűnt személy ügyében nyomozást indítottak.

Az APDP sadatai szerint több mint 8 ezren tűntek el Kasmirban az elmúlt húsz év alatt, a rendőrség eközben legfeljebb 3700 ilyen esetet ismer el.   

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés