CoolPolitika.hu

Íme az új német kormány

2009  //  Okt  //  24  //  MTI

Íme az új német kormánySzámos meglepetést tartalmaz az új német kormány, amely nem hivatalos értesülések szerint péntek estére állt össze Berlinben.

A kormánylistában az új koalíciós partnerek, a két konzervatív párt, a CDU és a CSU, valamint a liberális FDP vezetője - Angela Merkel, Horst Seehofer és Guido Westerwelle - állapodott meg. Eszerint Németország új külügyminisztere a Szabad Demokrata Párt elnöke, Guido Westerwelle lesz, a belügyminiszteri posztot pedig a korábbi kancelláriaminiszter, a Német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) képviselő Thomas de Maiziere kapja.

 

A legnagyobb meglepetésnek az számít, hogy az eddigi belügyminiszter, az ugyancsak CDU-s Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter lesz. Megfigyelők szerint a külügyminiszteri mellett ez a poszt a legfontosabb tisztség az új német kormányban, különös tekintettel a gazdasági válságból fakadó pénzügyi, illetve költségvetési feladatokra. Scha:ublét Merkel kancellár  közeli bizalmasának tartják, és  pénzügyminiszteri jelölését  ez indokolja.

 

Noha az esti órákban nyilvánossá vált kormánylista még nem hivatalos, abból kitűnik, hogy a legtöbb tárcához a nagyobbik konzervatív párt, a kancellár vezette CDU jutott. A kisebbik testvérpárt, a CSU három, míg a liberális FDP öt miniszteri tárcát kapott. Az új pénzügyminiszter jelölése mellett  ugyancsak meglepetésnek számít, hogy az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német politikusa, a CSU-t képviselő Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi gazdasági miniszter a védelmi tárca élére kerül.

 

A gazdasági minisztérium irányítását a liberálisok szakértője, Rainer Brüderle veszi át, míg a korábbi védelmi miniszter, a konzervatív Franz Josef Jung munkaügyi miniszter lett. Ismét betöltheti az igazságügyminiszteri tárcát a bajor liberálisok vezetője, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, aki Helmut Kohl kancellár kormányában 1992-ben volt miniszter.

 

Miniszteri tárcához jutott a CDU két korábbi párt- ,illetve parlamenti funkcionáriusa, így Ronald Pofalla eddigi főtitkár kancelláriaminiszter, míg Norbert Röttgen, a CDU-CSU Bundestag-beli frakciójának ügyvivője környezetvédelmi miniszter lett.    Ezzel szemben megőrizte a korábbi nagykoalíciós kormányban  betöltött tisztségét az ugyancsak rendkívül népszerű és szintén CDU-s Ursula von der Leyen családügyi miniszter, továbbá párttársa Anette Schawan, az oktatási és kutatási ügyek minisztere.

 

A hírek szerint három hetes tárgyalások után a pártok az utolsó simításokat végzik  konzervatív-liberális kormány új programját jelentő koalíciós megállapodáson. A pártok vezetői a megállapodást állítólag hétfőn írják alá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés