CoolPolitika.hu

Idegek játéka a barikádoknál

2011  //  Okt  //  23  //  MTI

Idegek játéka a barikádoknálAz utóbbi három napban immár két alkalommal próbálták meg eltávolítani az útakadályokat a nemzetközi békefenntartók (KFOR) egységei Zubin Potok észak-koszovói község területén, hogy szabaddá tegyék az utat a brnjaki átkelő felé.

A KFOR péntek este erős egységeket vezényelt a Zupcenél és Jagnjenica településeknél levő barikádokhoz, vízágyúkat is felvonultatva, de a békefenntartók szombat hajnalban visszavonultak az útakadályoktól. Hátrébb vonták a KFOR-hoz tartozó magyar katonákat és az útakadályok eltávolítására alkalmas gépjárműveket is. A Jarinje átkelőhöz vezető úton levő barikádnál Pristinából odavezényelt marokkói katonák tartózkodnak. Szombat hajnalban Zupcenél egy óra hosszat tartott az idegek játéka a több oszlopban felsorakozott KFOR-katonák és az úttestre telepedett több száz  szerb  között.

 

A szerbek immár csütörtök hajnal óta nem engedik továbbhaladni a KFOR katonai menetoszlopát Brnjak és Jarinje észak-koszovói átkelők felé, mert követelik, hogy a békefenntartók és az EU rendőri és igazságügyi missziójához(EULEX) tartozó egységek vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy ők szállítják a két átkelőhöz a pristinai kormány rendőreit és vámosait. Észak-Koszovóban július végén éleződött ki a helyzet, amikor a pristinai kormány különleges rendőri egységeket vezényelt a brnjaki és jarinjei átkelőkhöz, hogy az ellenőrzésük alá vonják. A koszovói különleges erőket röviddel később visszavonták és a két átkelő ellenőrzését a KFOR vette át. Néhány hét óta a két átkelőnél néhány koszovói albán vámos és rendőr is szolgálatot teljesít "megfigyelőként".

 

Az Észak-Koszovóban többségben levő szerbek a két átkelőhöz vezető utak eltorlaszolásával szeretnék kikényszeríteni a koszovói vámosok és rendőrök távozását, mert úgy vélik, hogy jelenlétük az "adminisztratív vonalon" a koszovói államhatárok elismerését jelképezi, amit a szerbek elutasítanak.    Még nem erősítették meg a hírt, hogy szombaton tárgyalóasztalhoz ülnek-e a KFOR képviselői és négy észak-koszovói község elnökei, hogy megoldást találjanak a KFOR utánpótlási menetoszlopának továbbhaladására a két átkelő felé.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés