CoolPolitika.hu

Húszezres tömeg néma felvonulása

2012  //  Már  //  12  //  MTI

Húszezres tömeg néma felvonulásaZoran Djindjicre, a 2003. március 12-én meggyilkolt szerb miniszterelnökre emlékeztek szombaton annak a több mint 20 ezer főt számláló néma felvonulásnak a résztvevői, akik Belgrádban a szerb kormány épületénél, a merénylet helyszínén elhelyezték a kegyelet virágait.

A "Séta Zoranért" elnevezésű menet tagjai jelszavak skandálása és transzparensek nélkül, fehér és vörös rózsával a kézben haladtak végig Belgrád központján a kormány épületéig. Onnan a belgrádi újtemetőbe, Zoran Djindjic sírjához zarándokoltak. A nagyszabású néma megemlékezést a Liberális Demokrata Párt (LDP) szervezte és a menetoszlop élén a Preokret (Fordulat) nevű mozgalomhoz tartozó pártok vezetői, Cedomir Jovanovic ,az LDP, Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO), Zarko Korac, a Szociáldemokrata Únió (SDU), továbbá Dragan Milovanovic, az önálló és független szakszervezetek szövetségének vezetője haladt.    Beszédében Vuk Draskovic kifejtette: "Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásának politikai hátterét mindaddig nem lehet kideríteni, amíg nem nyílnak meg a titkos dossziék, ezek a dossziék pedig mindaddig nem nyílnak meg, amíg Szerbiában nem következik be gyökeres váltózás és amíg nem érvényesülnek Szerbiában is az európai jogok és elvek".

 

A megemlékezés incidensek nélkül zajlott le. Snezana Malovic szerb igazságügyi miniszter a minap kijelentette, hogy a Djindjic elleni merénylet politikai hátterének kiderítésére tavaly indított újabb nyomozás és kihallgatássorozat befejeződött és hamarosan nyilvánosságra hozzák egyrészt a szerb rendőrség különleges alakulatainak (JSO) 2001 novemberi fegyveres lázadásával, másrészt a Djindjic elleni merénylet hátterével kapcsolatos részleteket.    A merénylet két fővádlottját: Milorad Ulemeket, a JSO egykori parancsnokát, mint a merénylet kitervelőjét és Zvezdan Jovanovicot, a gyilkosság tényleges elkövetőjét negyven-negyven évi börtönre ítélték. A per további tíz vádlottjára - titkosszolgálati tisztekre és a zimonyi klán tagjaira - összesen 298 év börtönbüntetést szabtak ki.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés