CoolPolitika.hu

Meghosszabbítja az életet az újságolvasás

2008  //  Dec  //  31  //  coolpolitika

Meghosszabbítja az életet az újságolvasásAkár hét évvel is meghosszabbíthatja az ember életét a rendszeres újságolvasás, internetezés, múzeumlátogatás vagy akár a keresztrejtvény-fejtés. A szellemileg aktív emberek tovább élnek - derítették ki a világhírű amerikai Mayo Klinika kutatói. Könyvük, amelyben más intézetek szakértőivel együtt összeszedték a plusz éveket gyűjtő praktikákat, jövőre jelenik meg, elsőként Nagy-Britanniában.

A kutatók rámutattak, hogy az optimista emberek nyolc évvel tovább élnek pesszimista társaiknál, nemcsak azért mert érdekesebb és tartalmasabb az életük, de még a betegségekkel szemben is ellenállóbbak. Bizonyították a szakértők, hogy a környezetünkhöz való viszonyunk hatással van az immunrendszerünkre.

Az Aiowai Egyetem kutatói pedig arra az eredményre jutottak, hogy a vallásos hit akár 7 évvel hosszabbíthatja meg az ember életét, de csak azoknál, akik legalább hetente egyszer meglátogatnak egy templomot vagy más vallási közösséget. A templomba járás kiváltható meditációval is, de azzal csak három plusz évet nyerünk.

Már nem új keletű az a felfedezés, hogy az aktív nemi élet jó hatással van az ember közérzetére, és ezáltal egészségére is. A férfiak esetében a poligámia a hosszú élet titka. Ellenőrzésképpen a tudósok megvizsgálták, hol élik túl jobb eséllyel a hatvan éves kort a férfiak: monogám vagy poligám kultúrájú országokban, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez utóbbiban átlag 12 százalékkal élnek tovább az erősebbik nem képviselői.

A tudósok szerint jobbak az esélyei a hosszú életre a magasabb iskolai végzettségűeknek, illetve a gyermeket nevelőknek. A gyerekek ugyan kaotikusabbá és feszültebbé teszik szüleik életét, de egyben óvatosabbakká is őket, ami miatt általában egészségesebb életmódot folytatnak, mint gyermektelen társaik. A szakértők emellett kimondottan javasolják a házastársaknak a hangos veszekedést: kimutatták, hogy azoknál a pároknál, akik csendesen oldják meg nézeteltéréseiket, megkétszereződik a korai elhalálozás kockázata. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés