CoolPolitika.hu

Horvátországban kitelepítésekre készülnek

2010  //  Sze  //  21  //  MTI

Horvátországban kitelepítésekre készülnekHorvátországban több száz ember kitelepítésére készülnek a Zágrábtól északra fekvő térségben, mert a Száva és mellékfolyói már több települést is elöntöttek, az Isztriai-félszigeten Umag és Novigrad is víz alatt van, de a magyar határhoz közeli településeket is elérte az áradás.

A horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) honlapjának közlése szerint a legsúlyosabb helyzet a Zágrábtól északra, észak-nyugatra fekvő területen alakult ki, a horvát-szlovén határ közelében. A Száva vízgyűjtőjén több kisebb folyó is kiöntött, Samobor és Zapresic térségében több településen vasárnap óta házak tucatjai állnak vízben, de utakat és határátkelőket is le kellett zárni az átfolyások miatt. A horvát védelmi és mentési szolgálat emberein kívül katonák is segédkeznek a védekezésben, megkezdték a felkészülést arra is, hogy szükség esetén százakat kell kitelepíteni a térségben.

 

Víz alá került az Isztriai-félszigeten Umag és Novigrad városa is a Dragonja és a Mirna folyók áradása miatt. Novigradban az idősek otthonát és az új sportcsarnokot is elöntötte az ár, de számos lakóépület és kereskedelmi ingatlan is vízben áll. Le kellett zárni a határátkelőket, így a legforgalmasabbnak számító Kastel és Plovanija átkelőjét is. A magyar határhoz közeli Muraköz megyében a Mura magas vízállása, Varasd és Kapronca-Kőrös megye területén pedig a Dráva vízgyűjtőjén indult áradás okoz nehézségeket. Több településen is házak pincéit öntötte el a víz, de a nagy mennyiségű eső földcsuszamlásokat is okozott és utakat mosott el. A hatóságok a helyi lakosság segítségével homokzsákokkal erősítik a gátakat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés