CoolPolitika.hu

Hollywoodot is lekörözte Bradford

2009  //  Jún  //  13  //  MTI

Hollywoodot is lekörözte BradfordMegelőzve a filmipar olyan fővárosait mint Hollywood és Cannes, az észak-angliai Bradford városát jelölte meg a világ első filmvárosának az ENSZ.

A világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) indoklása szerint Bradford a filmkészítéshez és forgalmazáshoz való történelmi kapcsolataiért, a média- és filmmúzeumáért, illetve filmes örökségéért kapta az elismerést. A kitüntető cím meglepetésként szolgálhatott sokak, de leginkább a bradfordiak számára. A korábban a világ gyapjú fővárosaként ismert 500 ezer lakosú angol város leginkább az ipari forradalom központjaként él az emberek emlékezetében.

 

-Az, hogy a világ első filmvárosa lett, Bradford megalapozott és dinamikus teljesítményének diadala, amelyet a film és a média terén ért el - mondta Colin Philpott, a nagyra becsült bradfordi Nemzeti Média Múzeum igazgatója. -Az UNESCO kitüntetésével a város dolgozni fog a további inspiráló filmes projekteken - tette hozzá. Bár nem annyira csillogó, mint Los Angeles vagy a francia Riviéra, Bradford erős szálakkal kötődik a mozi és a film világához. Számos filmet forgattak itt, többek közt a Richard Gere-rel készült Jenkiket, és a hetvenes évek egyik klasszikusának számító The Railway Childrent. A Monty Python itt vette fel Az élet értelmének jeleneteit, és Bradfordban készült a Rita, Sue and Bob Too című ellentmondásos angol film is.

 

Az utóbbi években az angliai város szoros kapcsolatokat épített ki Bollywooddal, 2007-ben itt rendezték a nemzetközi indiai filmfesztivált. Simon Beaufoy, a Gettómilliomos című díjnyertes film közelben született Oscar-díjas forgatókönyvírója szerint a város létfontosságú szerepet játszott a filmtörténetben, ezért megérdemli az elismerést.    A város hétemeletes média múzeuma háromdimenziós mozikkal, és a fényképezés, a televíziózás, illetve az animációk alapvető elveit elmagyarázó "varázslatos stúdióval" várja a látogatókat.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés