CoolPolitika.hu

Hirdetésekben kér bocsánatot

2011  //  Júl  //  17  //  MTI

Hirdetésekben kér bocsánatotFizetett hirdetésekben kért bocsánatot a szombati országos brit lapokban a News of the World című egykori bulvárlap súlyos mobiltelefon-lehallgatási botrányáért Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás.

A News Corporation globális sajtó- és médiakonglomerátum első emberének személyes aláírásával jegyzett - a konkurens újságokban is közzétett - hirdetések élén hatalmas betűkkel szedve az áll, hogy "Elnézést kérünk". A közlemény szerint a News of the World feladata volt mások elszámoltatása, ám amikor saját magával szemben kellett volna ugyanígy eljárnia, csődöt mondott. Murdoch "súlyos vétségeknek" minősíti a történteket, amelyekért elnézést kér, és a cégcsoport "mélységes sajnálkozásának" ad hangot "az érintett személyeknek okozott fájdalomért", valamint azért is, hogy a vállalat nem kezdett hozzá hamarabb "a dolgok rendbetételéhez".

 

-Tudom, hogy az egyszerű bocsánatkérés nem elégséges. Vállalkozásunkat arra az eszmére építve hoztuk létre, hogy a szabad és nyílt sajtónak pozitív erőként kell hatnia a társadalomban, és ennek meg is kell felelnünk - áll a hirdetésekben. Murdoch - részletek nélkül - "további konkrét lépéseket" helyez kilátásba "a következő napokra" a felmerült ügyek megoldása és "általuk okozott károk helyrehozatala" végett. Az eddigi "konkrét lépések" közül a legjelentősebb az volt, hogy távozott a Murdoch-cégcsoport brit érdekeltsége, a News International vezérigazgatói tisztségéből Rebekah Brooks, az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányának középpontjába került News of the World egykori főszerkesztője.

 

Szombati brit sajtótalálgatások szerint lehetséges, hogy a következő vezéráldozat Rupert Murdoch saját fia, James lesz, aki jelenleg a News International elnöke. A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap által szombaton idézett "spekulációk" szerint James Murdoch húga, Elizabeth - akinek egyébként is "jár egy szék" a globális média- és sajtókonglomerátumot összefogó News Corporation igazgatótanácsában - a történtek után "erőteljes pozícióba hozhatja magát" ahhoz, hogy  elfoglalhassa James Murdoch helyét a News International elnöki posztján. A Telegraph tudomása szerint a News Corporation részvényesei is "jelezték", hogy  ha James Murdochra is rávetül a botrány árnyéka, akkor esetleg megpróbálkoznak a cégelnök eltávolításával.

 

A lap forrásai szerint Elizabeth Murdoch személyes ellenszenve volt a fő oka Rebekah Brooks távozásának is.    A családon belüli viszályra utal a nagy-britanniai Murdoch-újságcsoport legtekintélyesebb lapjában, a The Timesban megjelent vezércikk is, amely olyan súlyos bírálatokat fogalmaz meg az újság tulajdonosai, vagyis az idősebbik és főleg az ifjabbik Murdoch ellen, hogy a The Daily Telegraph által idézett "bennfentesek" szerint az írást "csak Rupert Murdoch személyesen hagyhatta jóvá". A News International tulajdona volt a News of the World - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű vasárnapi tömeglapja - is. A lapról a múlt héten kiderült, hogy annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség még nagy erőkkel kereste. Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

 

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat is indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát. A News International a múlt héten azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot. A legutóbbi hírek szerint az amerikai hatóságok szintén vizsgálják, hogy a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek kapcsán is történtek-e lehallgatások a News Corporation amerikai médiumai részéről.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés