CoolPolitika.hu

Hillary igent mondana Obamának - McCain hoppon maradhat

2008  //  Nov  //  18  //  coolpolitika

Hillary igent mondana Obamának - McCain hoppon maradhatAz egykori first lady, Hillary Clinton hajlandó lenne elfogadni az Egyesült Államok külügyminiszteri posztját. Az ügy érdekében az afroamerikai elnök állítólag már tett is lépéseket: megkezdte Bill Clinton üzleti tevékenységének vizsgálatát. Obama kihívója, John McCain a jelek szerint nem kap semmiféle tisztséget az új kormányban, hiszen találkozók ide vagy oda, az új elnök még nem tett neki ajánlatot.
A New York-i szenátor igent mondana, ha az újonnan megválasztott elnök felkérné a külügyminiszteri poszt betöltésére - írja a The Guardian. Hillary Clinton mellett szól, hogy a belpolitikai ügyek mellett járatos a nemzetközi, és a védelmi kérdésekben is. Bár korábban az iraki háború komoly támogatója volt, most egyetért azzal, hogy az amerikai katonákat ki kell vonni az országból.

A The New York Times a hétfői számában azt állította: Barack Obama tanácsadói a napokban vizsgálni kezdték Bill Clinton üzleti tevékenységét és kapcsolatait, hogy kiderüljön: nem zárja-e ki valami az egykori elnök feleségének, Hillary Clintonnak esetleges külügyminiszteri kinevezését a januárban hivatalba lépő új kormányba. A volt elnök alapítványa a szegénység, az AIDS és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vesz részt. Támogatói között tartják számon többek között a szaúdi királyi családot, a marokkói királyt, illetve a kuvaiti és a katari kormányt. Alapítványának menedzselése mellett Clinton több millió dollár bevételre tett szert az elmúlt években beszédeivel, könyveivel és egyéb üzleti tevékenységével.

A jelöltek listáján azonban szerepel még John Kerry is, aki négy éve Bush elnök kihívója volt az elnökválasztáson, de az sem kizárt, hogy Obama Bill Richarsont választja. Ő is harcba szállt az idén az elnökjelöltségért, de hamar kihullott a versenyből.

McCain nem kap munkát?

Széles koalíciót kíván létrehozni a Fehér Házban Obama, ezért több republikánus honatyának is munkát ajánlana. A jelöltek között van állítólag a Republikánus Párt prominens szenátora, Chuck Hagel is, aki az iraki háborús politikája miatt korábban többször is bírálta George Bush tevékenységét. A politikus tavaly azt mondta: Bush semmibe veszi a törvényhozás és a közvélemény akaratát.

Bár Obama a választás megnyerése után már többször találkozott John McCainnel, a tárgyalásokon és a közös nyilatkozatokon kívül nem jutottak semmi konkrétumra, hiszen Obama eddig semmiféle pozíciót nem ajánlott fel McCainnek a leendő kormányában.  

 

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés