CoolPolitika.hu

Hiányzik a kollektív lendület a válságkezelésből

2011  //  Sze  //  23  //  MTI

Hiányzik a kollektív lendület a válságkezelésbőlHárom évvel ezelőtt sokkal több mozgástere volt az államoknak, hogy segítsék a gazdasági kilábalást, de ennél fontosabb különbség a válság mostani szakasza és az eleje között, hogy hiányzik a kollektív lendület a válságkezelésből - mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a szervezet éves rendes közgyűlésének megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

A szakember elmondta ugyanakkor, hogy a piacok hajlamosak túl rövid távon gondolkozni és sokszor nem veszik észre a pozitív fejleményeket. Példaként említette, hogy az euróövezet perifériájához tartozó államok jelentős reformokat és kiigazításokat hajtottak már végre és erről a piacok mintha tudomást se vennének. "Tudom, hogy a piac és az IMF-hez hasonló szervezetek más-más modus operandi szerint működnek, de észre kell venni a pozitívumokat is" - fogalmazott a vezérigazgató.

 

Lagarde elismerte, hogy időbeli eltérés van az euróövezeti kormányok által elfogadott politikák és végrehajtásuk között, de leszögezte, hogy ez inherens tulajdonsága a parlamenti demokráciáknak. "Már nem napóleoni időket élünk. Az ilyen lépések időt igényelnek" - mondta az IMF-vezér. A szakember a két nappal korábban megjelent Világgazdasági kilátások című jelentés gazdasági értékeléséből többször idézett, és kijelentette, hogy még van kiút a világgazdaság számára a válságból, de ez az ösvény már egyre keskenyebb. "Veszélyes új szakaszába léptünk a válságnak" - ismételte meg korábbi nyilatkozatát a vezérigazgató.

 

Lagarde szerint három elem szükséges ahhoz, hogy Görögország sikeresen kilábaljon az adósságválságból. Egyrészt, fenn kell tartani azt a kollektív sorstudatot, amelyet megerősítettek az euróövezeti vezetők júliusi tanácskozásukon. Másrészt, mind Görögországnak, mind az euróövezeti államoknak végre kell hajtaniuk a vállalt lépéseket. Harmadrészt pedig a programok végrehajtásának idejére megfelelő finanszírozást kell biztosítani. Hangsúlyozta: természetes, hogy nem fog egyik napról a másikra menni. De "fel kell ismerni, hogy ez nem csak a gazdaságról és a pénzügyekről szól, hanem a közös politikai jövőről, olyan országok esetében, amelyek korábban évszázadokon keresztül harcoltak egymással" - tette hozzá.

 

Az amerikai költségvetési helyzetére irányuló kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kulcsfontosságú, hogy a lehető leghamarabb végrehajtsák a konszolidációhoz szükséges közép távú lépéseket és hangsúlyozta, hogy itt is együttes, kompromisszumokon alapuló fellépés vezethet csak eredményre. Elmondta ugyanakkor, hogy rövid távon lenne lehetősége Washingtonnak további költségvetési ösztönzésre.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés