CoolPolitika.hu

Hiánnyal számol a szlovák költségvetés

2011  //  Dec  //  08  //  MTI

Hiánnyal számol a szlovák költségvetésAz eredetileg tervezettnél nagyobb hiánnyal - a GDP 3,8 százaléka helyett 4,6 százalékkal - elfogadta a szlovák parlament szerdán az ország jövő évi költségvetését.

A módosított költségvetést a 150 tagú parlamentben a szavazáskor a teremben tartózkodó 133 képviselő közül 75-en szavazták meg. A törvény elfogadását az tette lehetővé, hogy az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselői nem szavaztak. A szlovák költségvetés bevételi oldala 13,625 milliárd euróval, kiadási oldala pedig 17,300 milliárd euróval számol. A hiány konkrét tervezett nagysága 3,675 milliárd euró. Ez több mint 350 millió euróval magasabb összeg, mint az eredetileg tervezett hiány volt. A kormányzat úgy a bevételi, mint a kiadási oldalt  módosította az utóbbi hetekben, elsősorban a szlovák gazdaság várható alacsonyabb növekedése miatt, s az ebből következő alacsonyabb adóbevételek, az adóreformok elmaradása, valamint néhány más módosítás miatt.

 

Miután a szlovák gazdaság jövő évi növekedésének előrejelzését 1,7 százalékra mérsékelték, a kormányzat 690 millió euróval a bevételeit. Ugyanakkor 70 millió euróval megerősítették az egészségügy kiadásait, 68 millióval az önkormányzatok kiadásait,  a márciusi idő előtti parlamenti választásra pedig 28 millió eurót különítettek el. A másik oldalon az államkassza 47 millió eurót spórol meg az európai alapokból származó támogatási összegek csökkentett támogatásával, vagy hétmillió eurót a vezető politikusok béreinek befagyasztása által az idei szinten.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés