CoolPolitika.hu

Heves viták a belga burkatörvényről

2011  //  Aug  //  16  //  MTI

Heves viták a belga burkatörvényrőlHeves vitákat váltott ki az interneten a Belgiumban alig egy hete, július 23-án életbe lépett burkatörvény: az iszlamista oldalakat figyelő SITE amerikai csoportnak az elmúlt napokban több bujtogató nyilatkozat tűnt fel - írta a La Libre Belgique című napilap.

Az egyik nyilatkozat szerzője Fashudu al-Withaq néven arra kérte a dzsihádistákat (a muszlim szent háború híveit), hogy intézzenek támadást Belgium ellen. -Ó, Allah, pusztítsd el ingatlanjaikat robbanószerkezetekkel, autóikat pokolgépekkel, embereiket pedig a titokban rájuk várók fegyvereivel - szólt felhívása. A fenyegetettség valósságát elemző belga szerv (Ocam) szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen ehhez hasonló üzenetek már vagy egy éve keringenek a világhálón. A belga parlament tavaly márciusban tűzte napirendre az egész testet elfedő muzulmán női viselet (burka) betiltását a nyilvános helyeken.

 

Az Ocam ugyanazt hangoztatja, mint Alain Winants, a belga állambiztonsági szolgálat igazgatója. Winants még februárban azt mondta: "a titkosszolgálat dolga az, hogy megnyugtassa a kedélyeket, ha mindenki pánikban van, és felrázza a világot, mikor minden nyugodtnak tűnik". Korábban a különböző egyházakat is megosztó burkatörvény mellett a belga katonák afganisztáni szerepvállalása adott okot aggodalomra, de azóta már bejelentették a kabuli repülőtérre telepített erők kivonásának megkezdését.

 

Emellett a közel tizenegymillió lakosú Belgiumban csaknem 400 ezer muszlim él, akik közül becslések szerint mindössze 270 nő hord egész testet elfedő muszlim öltözéket. A burka betiltásának szükségességét elsősorban emberi jogi és biztonsági okokra hivatkozva szavazták meg a döntéshozók. Belgiumon kívül korábban Franciaországban lépett életbe hasonló szabályozás.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés