CoolPolitika.hu

Helikopterrel mentették a gorillákat

2010  //  Máj  //  01  //  MTI

Helikopterrel mentették a gorillákatKét ENSZ-helikopterrel menekítettek négy fiatal gorillát egy újonnan létrehozott rezervátumba Kongóban egy konfliktus sújtotta övezetből, ahol az a veszély fenyegetett, hogy foglyul ejtik vagy megeszik őket.

A békefenntartók azért döntöttek a légi szállítás mellett, mert a több mint egy napig tartó autóút jelentős traumát okozott volna a majmoknak - mondta el Cosma Wilungula, a kongói természetvédelmi hivatal (ICCN) képviselője. A síkvidéki gorillák egyik kihalás fenyegette alfajához tartozó négy és öt éves állatok árvák, szüleikkel orvvadászok végeztek. A négy kis gorillát, akiket állatcsempészektől koboztak el, Gomából a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Kasugho rezervátumba szállították.

 

Az ICCN becslései szerint a Kongóban élő nyugati síkvidéki gorillák száma mára 2-3 ezerre csökkent. Ennek egyik oka, hogy milicisták és katonák húsukért rendszeresen leölik a vadakat, köztük gorillákat, elefántokat és vízilovakat. A gorilláknak négy alfaja ismert. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben, egy pedig végveszélyben lévő. A kizárólag Közép-Afrikában élő gorillák helyzete mára kritikussá vált: az ENSZ és az Interpol március végén közösen kiadott jelentése szerint ezért elsősorban az illegális fakitermelés, a bányászat és az orvvadászat felelős.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés