CoolPolitika.hu

Hazatérhetett Líbiából a svájci üzletember

2010  //  Feb  //  25  //  MTI

Hazatérhetett Líbiából a svájci üzletemberHazaérkezett Svájcba Rachid Hamdani üzletember, aki egy Líbiával kirobbant diplomáciai viszály miatt 19 hónapon át nem hagyhatta el az észak-afrikai országot - közölte szerdán a svájci külügyminisztérium.

Hamdanit 2008 júliusában egy másik svájci üzletemberrel, Max Göldivel együtt vették őrizetbe az észak-afrikai országban, megtorlásul azért, hogy Svájcban néhány nappal korábban egy genfi szálloda személyzetének bántalmazása miatt két napra őrizetbe vették Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiát.

 

Líbia számtalan megtorló intézkedéssel válaszolt a történtekre, többek között visszahívta diplomatáit Svájcból, leállította az odairányuló olajszállításokat, és kivonta betéteit a svájci bankokból. Bern sem maradt adós, ez év február közepén megtiltotta 188 líbiai személyiség, köztük az első számú vezető, Moammer Kadhafi és családja beutazását az országba.

 

Svájc és Líbia 2009-ben tartotta az ügyben a tárgyalások első fordulóját, de ez nem járt eredménnyel. Néhány hete újabb tárgyalási fordulót tartottak az ügyben. Rachid Hamdani svájci üzletember végül egy diplomáciai alku eredményeképpen hétfőn este elhagyhatta az ország tripoli nagykövetségét - ahol menedéket kapott a líbiai hatóságok által rá és társára kirótt börtönbüntetés elől -, és autón Tunézia felé távozott.

 

Hamdani még Tunéziában egy svájci rádiónak úgy nyilatkozott: kényelmetlenül érzi magát, hogy társa (Göldi) nélkül tér vissza. "Az, hogy otthagytam őt, fájdalmas számomra, szolidárisak voltunk egymás iránt, nagyon közeli kapcsolatba kerültünk..." - mondta. Megerősítette egyben, hogy a 19 hónap alatt egyiküket sem bántalmazták Líbiában.

 

Max Göldit a líbiai hatóságok hétfőn egy ultimátumot követően börtönbe szállították, hogy letöltse a bíróság által rá a líbiai vízumszabályok megsértése miatt rá kiszabott négy hónapos büntetést. A férfit kedden felkereshette a börtönben egy svájci diplomata, aki elmondta, hogy Göldi a körülményekhez képest jól van. A svájci külügyminisztérium most arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy a második üzletember is elhagyhassa az észak-afrikai országot.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés