CoolPolitika.hu

Határozottabb korrupcióellenes fellépés

2012  //  Aug  //  01  //  MTI

Határozottabb korrupcióellenes fellépésAz elmúlt években nyilvánosságra került, de mindeddig lezáratlan, s különféle ürügyekkel évek óta halasztgatott csehországi korrupciógyanús ügyek kivizsgálásának gyorsabb és határozottabb befejezését ígéri Lenka Bradácová, az új prágai főügyész, aki szerdán vette át hivatalát.

A csehországi korrupcióellenes harc egyik meghatározó alakját, akinek kulcsszerepe volt David Rath vezető cseh szociáldemokrata politikus visszaéléseinek leleplezésében és rács mögé juttatásában a több millió koronás kenőpénzek elfogadása miatt, csak néhány hetes mérlegelés után nevezte ki hivatalába Pavel Blazek új igazságügyi miniszter. Az elfogulatlan államügyész hírében álló Bradácová kinevezését és áthelyezését Ústí nad Labemből Prágába ugyanis éles politikai harc előzte meg. A prágai sajtó azt állítja, hogy Jirí Pospísil volt igazságügyi minisztert Petr Necas kormányfő éppen azért menesztette, mert beleegyezett Bradácová prágai főügyésszé való kinevezésébe. Hogy ez meg ne történhessen, Necas állítólag az általa vezetett kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) mögött álló vállalkozók nyomására gyorsan leváltotta Pospísilt. Utódja, Pavel Blazek megpróbált ugyan lavírozni, s jelezte, hogy pályázatot ír ki a poszt betöltésére, de a sajtó és a közvélemény nyomása ellenében Bradácová kinevezését már nem tudta megakadályozni.

 

A közszolgálati média azt állítja, hogy Bradácovától leginkább a kormányzó polgári demokraták prágai emberei és lobbistái tartanak, s szeretnék megakadályozni, hogy berkeikben is kutakodjon. Prágában elterjedt viccek szerint a parlamentben a képviselők most arra tesznek fogadásokat, hogy ki lesz a következő, akire a szociáldemokrata Rath, illetve a kormánypárti Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter után - utóbbi egy túl drága állami beszerzés miatt szintén rendőrségi vizsgálat alatt áll - az egyre magabiztosabb cseh ügyészség vagy a rendőrség rámutat. Bradácová kinevezése után nemigen nyilatkozott, azt állította, hogy elképzeléseit és terveit először közvetlen munkatársaival kívánja megosztani. Azt azonban egyértelműen leszögezte: minden erejével azon lesz, hogy a közismert és évek óta húzódó korrupciógyanús ügyekben a hatóságok határozottabban járjanak el, s az ügyek mihamarabb lezáruljanak.   

(PRO DOMO - Név kiejtése: Bradácová - bradácsová)

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés