CoolPolitika.hu

Hat nő menekült haza Szíriából

2012  //  Feb  //  17  //  MTI

Hat nő menekült haza SzíriábólHat román nőt telepítettek haza csütörtökön saját kérésükre Szíriából, ahol harcok dúlnak Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató erők és a felkelők között.

Cristian Diaconescu román külügyminiszter becslése szerint több ezer román él a közel-keleti országba. Mind a hat nőnek szíriai a férje, ott alapítottak családot. Egyesek gyerekeikkel érkeztek Bukarestbe csütörtökön, és elmondták, hogy Homsz városában éltek, amely teljes mértékben elszigetelődött a harcok következtében. Az egyik nő, Mihaela Sahlol szerint nincs ivóvíz, sem áramellátás, és az iskolák sem működnek. Ő tizennyolc évvel ezelőtt települt ki férjével Szíriába, és azért tért haza, mert - mint mondta - megszűnt ott a normális élet. "Egész nap kénytelenek voltunk bezárva ülni a házban és figyelni, hogy mi történik kint" - mondta a nő, aki szerint valóságos polgárháború kezd kialakulni Szíriában.

 

Egy másik, magát megnevezni nem óhajtó nő szerint majdnem minden utcasarkon tankok állomásoznak. Az Agerpres román hírügynökség megemlíti, hogy az Amnesty International adatai szerint legalább 377 civil, köztük 29 gyermek vesztette életét Homszban az elmúlt tizenkét napban. Románia úgy döntött, hogy továbbra is nyitva tartja a szíriai nagykövetségét, hogy segítséget nyújtson az ott élő állampolgárainak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés