CoolPolitika.hu

Hasztalan a szexuális irányultság megváltoztatását célzó terápia

2009  //  Aug  //  07  //  MTI

Hasztalan a szexuális irányultság megváltoztatását célzó terápiaAz Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) szerdán jelentette be irányítótestületi döntését, miszerint a segítő foglalkozásúaknak nem kellene a melegeket azzal hitegetniük, hogy terápiával vagy más kezeléssel heteroszexuálissá válhatnak.

A döntésre - melyet a testület 125:4 arányban szavazott meg - azért volt szükség, mert a terapeuták között kis arányban, ám kitartóan jelen van a sokszor vallási konzervatívok által támogatott csoport, amelyik ragaszkodik feltevéséhez, hogy a homoszexuálisok irányultságát meg lehet változtatni. A szakmai testület állásfoglalása szerint azonban ilyen változtatási lehetőségre nincs bizonyíték, sőt egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy ártalmas lehet az efféle átalakítási kísérlet, mert depressziót, öngyilkossági késztetést válthat ki a páciensben.

 

A heteroszexuálissá alakítást megcélzó kezelések helyett az APA azt javasolja, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek vallásos meggyőződése ütközik saját szexuális irányultságukkal, tanácsolják a cölibátust vagy a más egyházhoz való csatlakozást, ezáltal segítsék őket a spirituálisan is teljes élethez. A 150 ezer fős tagságú társaság a hét végén tartja éves találkozóját Torontóban, ahol az irányítóbizottság már jóváhagyta a jelentést, amelyet egy hatfős munkacsoport a szexuális irányultság megváltoztathatóságának kérdésében készített.

 

A jelentéshez a munkacsoport 83, a témában 1960 óta elvégzett tanulmány adatait elemezte. A jelentés részletesen és alaposan elemzi, hogyan lenne célszerű viszonyulniuk a terapeutáknak meleg pácienseikhez, akik azzal küzdenek, hogy lojálisak maradjanak homoszexualitásukat elutasító vallásos hitükhöz. "A vallásos pszichoterapeutáknak észre kellene venniük a meleg vagy leszbikus lét lehetséges pozitív vonatkozásait is. A világi terapeutáknak pedig fel kellene ismerniük, hogy egyes emberek a hitet fogják választani szexualitásuk felett" - mondta Judith Glassgold, a munkacsoport elnöke.

 

A jelentés szerint a szakemberek inkább olyan terápiákkal segíthetik pácienseiket, melyek nem megváltoztatni kívánják irányultságukat, hanem elfogadást, támogatást közvetítenek és a személyiség feltárását célozzák meg, valamint olyan fejlődést kínálnak, amelynek kimenetele nem előre eldöntött.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés