CoolPolitika.hu

Hárommillió közelében a brit munkanélküliek száma

2011  //  Dec  //  29  //  MTI

Hárommillió közelében a brit munkanélküliek számaMég legalább másfél évig emelkedik, és várhatóan a hárommilliós lélektani határ közvetlen közelében tetőzik a brit munkanélküliek száma az egyik londoni szakelemző cég szerdai előrejelzése szerint.

A legnagyobb európai humánerőforrás-tanácsadó csoport, a londoni székhelyű Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) azzal számol prognózisában, hogy 2012 egészében további 210 ezren veszítik el állásukat Nagy-Britanniában, és ezzel a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma jövőre eléri a 2,85 milliót. Ez a gazdaságilag aktív népességre számítva 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene. Ilyen magas arányt legutóbb 1991-ben mértek Nagy-Britanniában; akkor a brit gazdaság recesszióban volt. A CIPD előrejelzése szerint azonban az állástalanok tábora legalább 2013 közepéig még tovább duzzad, és addigra eléri a 2,9 milliót, ahonnan azután lassan csökkenni kezd.

 

A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede nem mért szinten van, a fiatalok körében pedig rekordra emelkedett. A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót. Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget.    Az állástalanok aránya jelenleg 8,3 százalék. Az országos átlagon belül azonban a fiatalokat különösen sújtja a munkanélküliség. Az ONS legutóbbi adatai szerint az álláskeresők száma a 16-24 éves korcsoportban jelenleg 1,03 millió, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1992-ben elkezdte az e korosztályon belüli munkanélküliség külön kimutatását. A munkanélküliek aránya a brit fiatalok körében 22 százalék.

 

A brit gazdaság általános rövid távú növekedési kilátásai - főleg az euróövezeti adósságválság miatt - meglehetősen gyengék, bár az előrejelzések így is jobbak a valutaunióra vonatkozó, gyakorlatilag egyöntetűen recessziót valószínűsítő citybeli prognózisoknál. Nagy-Britannia mélységi és hosszúsági rekordot döntő recessziót élt át 2008-2009-ben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. A növekedés a recesszió vége óta is rendkívül vérszegény, sőt időközben volt egy negyedév - a tavalyi utolsó -, amelyben megint GDP-mínuszt mértek az előző három hónaphoz képest. A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint abban a negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva.

 

A helyzetet illusztrálja, hogy a legnagyobb brit zálogházlánc, az Albemarle & Bond 169 üzletből álló nagy-britanniai bolthálózatának jelentős bővítését tervezi. A cég a héten bejelentette, hogy 25 újabb boltot nyit, tekintettel arra, hogy mind kevesebben jutnak bankhitelhez, és a zálogkölcsönzés egyre fontosabb szerepet játszik a brit háztartások finanszírozásában. Ráadásul a kilátások nem javulnak, sőt romlanak. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója a brit jegybank legutóbbi inflációs jelentését ismertetve a minap bejelentette, hogy a bank 1 százalékra rontotta a brit gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését a korábbi 1,5 százalékról.

 

Sir Mervyn szerint az euróövezeti adósságválság jelenti most a legnagyobb egyedi kockázatot a brit gazdaságra. Hozzátette: a Bank of Englandnek "fogalma sincs" arról, hogy az euróválságra milyen megoldás születhet.    Hasonlóan kilátástalannak ítélték az euróövezet helyzetét legutóbbi prognózisaikban nagy londoni pénzügyi elemzőházak.    A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-ei valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen". Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző csoport, a Capital Economics új előrejelzése szerint ha az európai döntéshozók 2012-ben sem állnak elő "a régóta ígért" átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

 

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik a valutaunióból, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".    A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés