CoolPolitika.hu

Harmincöt megyét szüntetett meg

2012  //  Nov  //  01  //  MTI

Harmincöt megyét szüntetett megOrszágos tiltakozást robbantott ki csütörtökön a római kormánynak a takarékosság jegyében indított közigazgatási reformja, mely 86-ról 51-re csökkentette a megyék számát a korábbiak egyesítésével.

A campaniai Avellinóban a polgármester és helyi lakosok a főtéren tüntettek és hallani sem akartak arról, hogy közigazgatásilag az alig 40 kilométerre levő Beneventóval egyesítsék őket. "Elveszítjük identitásunkat. Mi közünk van nekünk egy másik megyéhez?" - mondták az olasz sajtónak. A calabriai Crotone politikusai a római köztársasági palota előtt tüntettek. Az abruzzói Chieti polgármestere éhségsztrájkba kezdett, a toszkánai Prato első embere tiltakozásként irodája mosdójában tartott sajtótájékoztatót. Egész Olaszországban tiltakozás kíséri azt a törvényrendeletet, amellyel a Monti kormány 35 megyét szüntetett meg takarékossági okokból, hangsúlyozva, hogy a gazdasági válságban minimálisra kell csökkenteni a közigazgatási kiadásokat. A reform 2014-ben lép életbe, de 2013. január elsejétől a megyei testületek négy főre szűkülnek.

 

A 350 ezer lakosnál és 2500 négyzetkilométernél kisebb megyéket egyesítették. Liguriában a reneszánsz óta ellenségnek számító Livorno, Pisa és Lucca egyesült. A közigazgatásilag Milánóval egyesített Monzában a helyi tudósítások szerint "forradalom robbant ki".    "Harminc évbe tellett, amíg Monzának sikerült elszakadnia Milánótól, most pedig újból összezártak vele" - kommentálta a lépést a város polgármestere.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés