CoolPolitika.hu

Harci gépeket vásárol a Boeingtől India

2009  //  Jan  //  07  //  coolpolitika

Harci gépeket vásárol a Boeingtől IndiaRekordösszegű, mintegy 2,1 milliárd dolláros katonai megállapodást kötött India az amerikai Boeing vállalattal nyolc modern, P-8I Poseidon típusú harci repülőgép megvásárlásáról.

A szerződés szerint az első járőrgép már 2013-ban megérkezik Indiába, a továbbiakat pedig 3-4 év alatt szállítja le az amerikai repülőgépgyártó vállalat. A Boeing emellett a megállapodásban vállalta, hogy szakemberei folyamatosan karbantartják a gépeket mindaddig, amíg azok használatban vannak.  

Az indiai haditengerészet 2005-ben írt ki tendert katonai járőrgépek beszerzésére. A tenderre a Boeingen kívül meghívást kapott még a Lockheed Martin, a Dassault Aviation, a Finmeccanica, az EADS-CASA, az Embraer és a KB Iljusina. 2007-re már csak két pályázó maradt versenyben: a Boeing P-8I típusú gépeivel és a spanyol EADS-CASA, amely Airbus A319-eseket kínált megvételre. Noha az európai harci gépek olcsóbbak lettek volna, Újdelhi végül mégis a Boeing ajánlata mellett döntött - írta a lenta.ru hírügynökség.

Az amerikai gépek a tervek szerint az orosz Tu-142-eseket váltják fel. India az utóbbi években a világ legnagyobb fegyvervásárlói közé került. 1,2 millió fős hadseregére 2012-ig mintegy 30 milliárd dollárt készül költeni, amivel a negyedik helyen áll a világranglistán a katonai kiadások tekintetében. 

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés