CoolPolitika.hu

Harc a szigetekért

2012  //  Jún  //  21  //  MTI

Harc a szigetekértPekingben a külügyminisztériumba kérették Vietnám nagykövetét tiltakozásul amiatt, hogy az ország elfogadta nemzeti tengerjogi törvényét, s abban vitatott hovatartozású területek felett mondja ki szuverenitását, közigazgatási fennhatóságát.

Csang Cse-csün (Zhang Zhijun) miniszterhelyettes megismételte, hogy Kína "vitathatatlan" szuverenitással rendelkezik az érintett Hszisa (Xisha)- és a Nansa (Nansha)-szigetcsoport, valamint a hozzájuk tartozó vizek felett, s közölte: a vietnámi törvényhozás lépése sérti ezt.  Vietnám egyoldalú lépése bonyolultabbá és kiterjedtebbé tette a problémát, az ország megsértette azt a nyilatkozatot, amely a dél-kínai-tengeri területek körüli vita rendezését szolgáló alapelveket tartalmazza, s amelyet mindkét ország vezetői elfogadtak - hangoztatta Csang. A lépés "törvénytelen, érvénytelen, károsítja a Dél-kínai-tenger békéjét és stabilitását" - húzta alá a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy országa határozottan meg fogja védeni szuverenitását.

 

Kína arra kéri Vietnámot, hogy "haladéktalanul orvosolja hibáit", és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amellyel kárt okozhat a kétoldalú kapcsolatoknak, alááshatja a békét és a stabilitást a térségben - tolmácsolta kormánya álláspontját a vietnámi nagykövetnek a kínai diplomata. A pekingi külügyminisztérium csütörtökön külön nyilatkozatban fejezte ki tiltakozását a törvény miatt. Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy a kínai államtanács, vagyis a kormány három szigetcsoport, a Hszisa-, a Csungsa (Zhongsha)- és a Nansa-szigetek közigazgatási státusát a megyei szintről a prefektúra szintjére emeli. A polgári ügyek minisztériumának szóvivője mindehhez hozzátette: elsőként Kína fedezte fel e három szigetcsoportot és adott nevet a kis szigeteknek, zátonyoknak, s folyamatosan gyakorolja szuverenitását felettük.

 

Peking kedden már tiltakozott amiatt, hogy a vietnámi légierő gépei rendszeres járőrözést és felderítő repüléseket végeztek a Nansa-szigetek térségében.    Kína és Vietnám egyaránt magának követeli a Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportját, közismertebb nevükön a Paracel- és a Spratly-szigeteket, amelyek környékén jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek pedig gazdagok halban. Emiatt a múltban többször került sor tengeri incidensekre, diplomáciai szóváltásra Peking és Hanoi között. A Paracel-szigeteket (Hszisa) csaknem 40 kisebb sziget, homokpad és zátony alkotja, felettük közigazgatási felügyeletet jelenleg Kína gyakorol. A Spratly-szigetek (Nansa) közül jelenleg Vietnám felügyel 29 szigetet, sziklazátonyt, míg a Kínai Népköztársaság 8-9-et ellenőriz. Tajvan ugyancsak a teljes szigetcsoportot területe részének tekinti, de csak egyet felügyel. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a Spratly-szigetek többségére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés