CoolPolitika.hu

Hangosabban csipognak a megcsalt verebek

2012  //  Sze  //  01  //  MTI

Hangosabban csipognak a megcsalt verebekA kövi veréb hímek énekének üteme, hangmagassága és hangereje árulkodik párzási sikeréről - fedezték fel német ornitológusok több mint kétévnyi kutatást követően.

A Bajorországban található seewieseni Max Planck Madártani Intézet kutatói a francia Alpokban követték nyomon a kövi veréb (Petronia petronia) viselkedését. A faj éneke egyszerű, egyetlen hangot ismétel. A szaporodásban sikeres, többnyire idősebb hímek magasabb hangon és lassabban csiripeltek, mint a fiatalok - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (http://derstandard.at/1345165114254/Betrogene-zwitschern-lauter).

 

Az idősebb hímek párjai gyakrabban léptek félre, ők maguk azonban még többször csalták meg a tojót, így összességében a szaporodás terén ők voltak a legsikeresebbek. A megcsalt hímek, amelyek fészkében több idegen apától származó fióka volt, hangosabban énekeltek, feltehetően partnerük távollétének következtében - írták Erwin Nemeth és kollégái a Plos One című folyóiratban közzétett tanulmányukban. A hangosabb énekkel a hímek valószínűleg megpróbálják - hiábavalóan - jobban magukhoz kötni hűtlen társukat. Az idősebb hímek apaságuk hiányát a saját fészekben több mint elégségesen tudják pótolni más fészkekben, az egyévesek fiataloknak azonban nem marad más, minthogy megvárják a következő évet.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés