CoolPolitika.hu

Haldoklik a tibeti nép - a dalai láma szerint

2008  //  Nov  //  03  //  coolpolitika

Haldoklik a tibeti nép - a dalai láma szerintA dalai láma szerint Kína halálos ítéletet mondott ki a tibetiekre. Ezt a vallási vezető tokiói látogatásakor jelentette ki. Úgy véli: a tibetiek gyakorlatilag katonai megszállás alatt élnek, ami miatt haldoklik a nép és ősi kultúrájuk.

A dalai láma közölte: idős kora miatt már nem képes egyedül viselni a felelősséget a kínai kormánnyal folytatott tárgyalásokért.

A vallási vezető küldöttsége jelenleg Pekingben tárgyal a kínai-tibeti kapcsolatok jövőjéről - emlékeztetett a Korreszpondent hírügynökség. A múlt héten a dalai láma kijelentette, hogy nem óhajt újabb autonómiakövetelésekkel a kínai vezetés elé állni.

A dalai láma ugyanakkor sikertelennek nevezte a pekingi vezetés azon igyekezetét, hogy befolyását Tibetben egy saját pancsen lámával akarja növelni. Nemzetközi szinten is nagy port vert fel az 1995-ös pancsen láma vita: a dalai láma egy hatéves kisfiúban találta meg a tibeti buddhisták második számú vezetőjének, a pancsen lámának 11-ik reinkarnációját. Nem sokkal a bejelentés után azonban a fiú és szülei eltűntek, majd Peking közölte, hogy egy másik fiúban találták meg a szerintük valódi új pancsen lámát.

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés