CoolPolitika.hu

Hálásak a németek az egységért

2009  //  Nov  //  26  //  MTI

Hálásak a németek az egységértA legtöbb német hálás az egységért - tűnt ki egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérésből, amely arra is rámutatott, hogy a keletnémetek körében változatlanul erős az egykori NDK iránt érzett nosztalgia.

A mostani az első közvélemény-kutatás volt a berlini fal leomlásának 20. évfordulója óta. A megkérdezettek több mint 60 százaléka vélekedett úgy, hogy a német egyesülés több örömöt okozott, mint gondot. Az említett nosztalgia ellenére az egykori NDK-hoz tartott keleti tartományok lakói még nagyobb hányadban vallották ezt, mint a nyugatiak. A válaszokból kitűnt az is, hogy a németek túlnyomó többsége azon a véleményen van: a keleti és a nyugati országrész összenövése még nem fejeződött be.

 

A megkérdezettek 70 százaléka ugyanakkor derűlátóan nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy ez a folyamat sikeres lesz, a keletiek derűlátása azonban kisebb volt a nyugatiakénál. Szakértők szerint két évtizeddel a fal leomlása után a fejekben, azaz a gondolkodásban még meglévő "falak" már kisebb szerepet játszanak, mint korábban. Erre utalt, hogy a megkérdezett keletnémetek immár "csak" 35 százaléka érzi magát másod osztályú állampolgárnak, míg az elmúlt években ugyanez az arány rendszeresen 50 százalék felett volt.

 

Mindennek ellenére a keleti tartományokban változatlanul erős a volt NDK iránti nosztalgia. A keletnémetek több mint háromnegyede ezúttal is azt vallotta, hogy az egykori kommunista államban az emberek jobban összetartottak, az egymással való viszony jóval emberibb volt, mint ma. Ugyancsak csaknem 80 százalékuk vélekedett úgy, hogy az egykori NDK-ban voltak olyan dolgok, amelyek jobbak voltak, mint az akkori szövetségi köztársaságban, és amelyeket ma is hiányolnak. Ezzel összefüggésben hangsúlyozták a munkahelyek biztonságát, a jobbnak tartott iskolai rendszert és a gyermekek jobb bölcsődei és óvodai ellátását.

 

A keletnémetek több mint 20 százaléka úgy emlékezett vissza, hogy a volt NDK általánosságban egy jobb szociális rendszerrel  rendelkezett. Ez a nosztalgia  érződött a kommunista állam jellegének megítélésében is. A keletnémetek csaknem 50 százaléka úgy vélte, hogy a volt NDK egyáltalán nem volt önkényuralmi állam, a megkérdezetteknek mindössze 36 százaléka volt határozottan ellenétes véleményen. A nyugatnémetek 83 százaléka ezzel szemben azt vallotta, hogy az NDK diktatúra volt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés