CoolPolitika.hu

Halálzóna egy templom miatt?

2008  //  Okt  //  14  //  coolpolitika

Halálzóna egy templom miatt?24 órát adott Thaiföldnek Hun Szen kambodzsai miniszterelnök, hogy kivonja csapatait a vitatott hovatartozású határvidékről, különben háborút indít. A két ország közötti konfliktus azután éleződött ki, hogy az UNESCO kambodzsai kérésre a világörökség részévé nyilvánított egy templom-komplexumot, amelyre mindkét ország igényt tart.

(Fotó: peaceofangkorweb.com)

 

Az ultimátumot a kambodzsai kormányfő a thaiföldi külügyminiszterrel Phnompenben folytatott megbeszélése után jelentette be. Hun Szen azzal fenyegetőzött, hogy halálzónává változtatja a térséget, ha Thaiföld figyelmen kívül hagyja az ultimátumot - közölte a Podrobnosztyi hírügynökség.

A két ország közötti határon található, XI. századi, khmerek által épített hindu Preah Vihear szentélyt az UNESCO júliusban, mint Kambodzsához tartozó műemléket vette fel a világörökségek listájára. A turisztikai szempontból kincsesbányának számító templomot ugyanis a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, ám a környező terület hovatartozása továbbra is vitatott. A szentélyre változatlanul igényt tartó Thaiföld alkotmánybírósága törvénytelennek minősítette az UNESCO döntését, arra hivatkozva, hogy előbb rendezni kellett volna a műemlék hovatartozását.

A hónap elején már volt egy kisebb tűzpárbaj a határ mentén járőröző thai és kambodzsai katonák között a templom térségében.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés