CoolPolitika.hu

Halálos ítélet milliárdos csalásért

2012  //  Júl  //  31  //  MTI

Halálos ítélet milliárdos csalásértNégy embert halálra ítélt hétfőn egy iráni bíróság az ország történetének legnagyobb, 2,6 milliárd dolláros pénzügyi csalása ügyében.

Harminckilenc embert állítottak bíróság elé, amely - a halálos ítéleteken túl - két embert életfogytiglani börtönre, másokat 25 évig terjedő börtönre, mellékbüntetésként pedig megkorbácsolásra és kártérítés fizetésére ítélt. Az ügy részletei nem ismeretesek, az ítéleteket ismertető főügyész, Golamhoszein Mohszeni Edzsei sem nevezte meg a vádlottakat, s az iráni média is csak nevük kezdőbetűivel jelölte őket. A televízióban mutattak ugyan részleteket a tárgyalásról, de a vádlottak arcát kitakarták.

 

Amir Manszur Hosravi üzletember, akit a média a csalás kiagyalójának nevezett, állítólag hitelleveleket hamisított, hogy tucatnyi vállalatot pénzeljen és megvegyen egy állami tulajdonban lévő acélgyárat. Mahmud Reza Havari, Irán legnagyobb bankjának, az állami tulajdonban lévő Bank Mellinek a vezetője a csalási ügy miatt lemondott tisztéről és Kanadába távozott. Megfigyelők szerint az eset kényelmetlen az iráni vezetés számára, amely azt hangoztatja, hogy keményen fellép a korrupció ellen, s felveti azt a kérdést, hogy a kormány által kezdett magánosításnak nem a barátok és a politikai elit-e az elsődleges haszonélvezője.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés