CoolPolitika.hu

Halálbüntetés korrupció miatt

2011  //  Nov  //  10  //  MTI

Halálbüntetés korrupció miattKorrupcióért kivégeztek egy helyi kormányzati hivatalnokot, egy másik volt vállalatvezetőt pedig felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek Kínában - jelentette az országos média szerdán.

Végrehajtották a legsúlyosabb ítéletet egy 51 éves nőn, aki az északkelet-kínai Liaoning tartomány Fusun (Fushun) városában 2004 és 2007 között elsikkasztotta a földkisajátításokért járó kártérítéseket. Luo Ja-ping (Luo Yaping) a közpénzből összesen mintegy 32,4 millió jüant, vagyis több mint 1,1 milliárd forintot vett magához - derül ki a legfelsőbb bíróság közleményéből. Mindehhez 2001 és 2005 között további 300 ezer jüan (10,8 millió forint) értékben fogadott el kenőpénzeket két ingatlanfejlesztő vállalattól, s nem tudta igazolni 32,5 millió jüanos vagyonának eredetét. A középfokú bíróság 2010 decemberében mondta ki a halálos ítéletet, ami a fellebbezést követően, 2011 júniusában vált jogerőssé.

 

Sanghajban szerdán egy nagy állami gyógyszeripari vállalat volt vezetőjét ítélték két évre felfüggesztett halálbüntetésre, ami a kínai igazságszolgáltatás gyakorlatában lényegében életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. A Shanghai Pharmaceutical Group Ltd Kína harmadik legnagyobb gyógyszergyára és a gyógyszeripari termékek második legnagyobb elosztója. A bírósági közlés szerint egykori első embere, Vu Csien-ven (Wu Jianwen) több mint 50 millió jüan, vagyis közel 1,8 milliárd forint értékben fogadott el csúszópénzt, károsította meg a közvagyont.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés