CoolPolitika.hu

Hadi forródrót Moszkva és Peking között

2008  //  Dec  //  30  //  coolpolitika

Hadi forródrót Moszkva és Peking között Sikeresen tesztelték az Oroszország és Kína között létesített katonai forródrótot. A vonalon keresztül közvetlen összeköttetésben van a két ország hadseregének főparancsnoksága.

Az első beszélgetést a közvetlen telefonvonalon Chen Pin-de, a kínai hadsereg főparancsnoka orosz kollégájával, Nyikolaj Makarovval folytatta - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. A két magas rangú katonai vezető a közlés szerint eszmét cserélt a világban, illetve a térségben kialakult helyzetről, továbbá a kétoldalú együttműködésről. A kínai főparancsnok a telefonbeszélgetést a két hadsereg kapcsolatai szempontjából történelmi jelentőségű eseménynek minősítette.  


A közvetlen telefonvonal elsődleges célja, hogy bármilyen hadi eseménykor azonnali kapcsolatot létesíthessen egymással a kínai és az orosz katonai vezetés, de elsősorban diplomáciai szempontból van különleges jelentősége a forródrótnak. Katonai források mindkét oldalon fontos lépésnek nevezték a közvetlen telefonkapcsolatot a főparancsnokságok között nemcsak a katonai, stratégiai együttműködés tekintetében, de - mint hangsúlyozták - jelzi a két ország közötti kölcsönös politikai bizalom erősödését is.


Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a forródrót megkönnyíti számukra a döntést sürgős, halaszthatatlan biztonsági kérdésekben. A Hszinhua emlékeztetett arra, hogy a vonal létesítése előtt rendkívül bonyolult módon tudott csak a két ország katonai vezetése egymással kapcsolatba lépni. 


Kína és az Egyesült Államok között egyelőre nincs ilyen forródrótos összeköttetés, noha három évvel ezelőtt a kínai és az amerikai elnök egyetértett abban, hogy szükség lenne közvetlen kapcsolatra, amely lehetőséget teremtene számukra váratlan vagy sürgős katonai, diplomáciai kérdések megvitatására. A két ország katonai vezetése ugyan aláírta a szükséges dokumentumokat, de azóta sem történt semmilyen előrelépés az ügyben - emlékeztetett a Korreszpondent hírügynökség. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés