CoolPolitika.hu

Háború mangóelsőségért

2011  //  Már  //  21  //  MTI

Háború mangóelsőségértMangóelsőségért vív háborút egymással két város Ausztráliában, nevezetesen azért, hogy a másik elismerje, csak másodikként vágott bele a mangótermesztésbe.

Eddig Bowené volt az úttörő cím, ezt az észak-ausztráliai várost tartják hagyományosan az ausztrál "mangóipar" megteremtőjének. Nemrégiben azonban a 450 kilométerrel odább fekvő Rockhampton elkezdte magának követelni a dicsőséget azt állítva, hogy egy francia telepes, nevezetesen Anthelme Thozet volt az első mangókertész az ötödik földrészen.

 

A mangó amúgy nem őshonos Ausztráliában: Indiából származik. Thozet botanikus volt, sokféle növényt importált és gyökereztetett meg az 1860-as években kísérleti gazdaságában Rockhamptonban.    Bowen csak 1890-ben kezdett mangózni, akkor ültette a gyümölcsfa első csemetéit. Bár az elsőség csak vitathatóan az övé, a legnagyobb mangó azonban biztosan: 10 méteres. A gigamangó műanyagból készült az 1890-es kezdet emlékére.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés