CoolPolitika.hu

Gyűlöletkeltés volt a zavargások célja

2012  //  Feb  //  02  //  MTI

Gyűlöletkeltés volt a zavargások céljaKözleményben ítélte el a Szecsuan tartományi vezetés a közelmúltban a tartomány területén történt zavargások okozóit - derült ki a szerdai kínai médiából.

A két - többségében tibetiek lakta - megyében egymást követően történt zavargásoknak összesen két halottja és több mint tucatnyi civil és rendőr sérültje van. A dokumentum szerint mindkét esemény magán hordozta azokat a jegyeket, amelyek a 2008. évi lhászai zavargásokra voltak jellemzők: szándékos gyűlöletkeltés volt a céljuk.    Az első esetre január 23-án, a kínai holdnaptár szerinti újév első napján került sor. A közlemény kitér rá, hogy egy csoport - köztük szerzetesek - Tibet függetlenségét követelő jelszavakkal vonult fel, botokkal és késekkel felfegyverkezve, s kövekkel dobálta a kormányzati épületeket Luhuo megyében.

 

Az erőszak fokozódott, amikor a rendőrállomásra támadtak, betörték az ablakokat, rendőrségi és tűzoltóautókat rongáltak meg. A tartományi közlemény szerint a tömeg a rendőrökre támadt és megpróbálták elvenni tőlük a fegyverüket. A verekedésben 10 rendőr, illetve tűzoltó sérült meg. Miután a többször megismételt figyelmeztetések is hiábavalónak bizonyultak, saját biztonsága védelmében döntött a rendőrség az erő alkalmazásáról - olvasható a közleményben, amelyet a Global Times (GT) című lap közöl.    A rákövetkező napon ugyancsak erőszakos zavargások voltak a szomszédos Szöta (Seda) megyében. Itt az emberek Molotov-koktélokkal, kövekkel támadtak a rendőrökre, s tüzet nyitottak rájuk - áll a közleményben azzal, hogy az orvosoknak összesen 14 rendőrt kellett ellátniuk.

 

A GT információja szerint a zavargások során olyan lakóházakat is megtámadtak, amelyeken újévi díszítés, lampion volt, vagyis han kíniak voltak a lakóik. Szötában 13 embert vettek őrizetbe, s néhány sérült kolostorokban talált menedéket. A hivatalos adatok szerint a rombolás által okozott kár legkevesebb 3,77 millió jüan, vagyis körülbelül 132,5 millió forint. A GT összeállításából az is kiderül, hogy a történtek után az érintett megyékben és azok környékén fokozták a biztonsági intézkedéseket, fegyveres rendőrök ellenőrzik a járműveket a hegyi településekbe vezető utak ellenőrzőpontjain. Ugyancsak rendőrautók lepték el a magasabb közigazgatási egység, a prefektúra székhelyét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés