CoolPolitika.hu

Gyorsult az éves infláció Csehországban

2011  //  Okt  //  11  //  MTI

Gyorsult az éves infláció CsehországbanSzeptemberben 1,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta Csehországban az augusztusi 1,7 százalékhoz képest - közölték a cseh statisztikai hivatalban (CSU) hétfőn.

Havi szinten a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek szeptemberben. Szakértői becslések szerint a következő hónapokban az éves infláció további mérsékelt növekedésével lehet számolni, s várható, hogy a jövő év elején az áremelkedés üteme meghaladja a 2 százalékot. -Inflációs nyomások egyelőre nincsenek jelen a gyengülő cseh gazdaságban, s a cseh jegybank sem számol a következő hónapokban a kamatok emelésével - kommentálta a helyzetet Pavel Mertlík, a Raiffeisenbank elemzője.

 

A statisztikai hivatal elemzése szerint az éves infláció mérsékelt felgyorsulása alapvetően az élelmiszerek, az üdítőitalok, a közlekedés, a közétkeztetés és a szállásadás drágulásának következménye. Leginkább a pékáru és a cukor drágult érezhetően. A benzin és más üzemanyagok ára is megugrott. A kenyér szeptemberben 26,3 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a liszt 32,1 százalékkal. A gyümölcs ára csökkent, de lassabban mint augusztusban.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés