CoolPolitika.hu

Gyémántjubileumi kiállítás

2012  //  Jan  //  04  //  MTI

Gyémántjubileumi kiállításGyémántjubileumi gyémántkiállításra készül a brit királyi udvar, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

Nagy-Britannia népe az idén ünnepli uralkodója gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. A hamarosan 86 esztendős királynő édesapja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta áll az Egyesült Királyság élén. Ebből az alkalomból - az igen nagy számú más ünnepi esemény mellett - a Buckingham-palota, a fő londoni királyi rezidencia idei nyári kiállítását az uralkodói gyémántoknak szentelik. A palotát két hónapra minden nyáron megnyitják a nagyközönség előtt, és ilyenkor aktuális tematikájú kiállításokat is rendeznek. Az idén természetesen magától értetődő volt, hogy a fő témát a gyémántjubileum szolgáltatja.

 

A kiállításon az udvar tájékoztatása szerint láthatók lesznek sok más mellett mindazok a gyémántok, amelyeket az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynő koronázási szertartásán viselt. Kiállítják emellett a híres Williamson-brosst is, amelynek közepén egy rendkívül ritka, rózsaszín gyémánt csillog. A 23,6 karátos követ - amelyet Tanzániában találtak - még hercegnőként kapta a jelenlegi uralkodó John Williamson kanadai geológustól esküvői ajándék gyanánt 1947-ben. A Buckingham-palota - szó szerint - csillogó kiállításának rendezői azonban még távolabbra visszamennek az időben, és olyan gyémántékszereket is a nagyközönség elé tárnak, amelyek a brit monarchia legutóbbi kétszáz évéhez kapcsolódnak.

 

Megtekinthető lesz például Viktória királynő miniatűr, mindössze 9 centiméter átmérőjű kiskoronája, amelyet apró mérete ellenére is 1200 gyémánt ékesít. A Daily Mail érdeklődésére, hogy mekkora értéket képviselnek a kiállítandó királyi ékszerek, a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection vezetője, Jonathan Marsden csak annyit mondott, hogy "abszolút felesleges és lehetetlen vállalkozás lenne ezt felbecsülni".

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés