CoolPolitika.hu

Gyarapodott a szegények száma

2011  //  Okt  //  08  //  MTI

Gyarapodott a szegények számaA recesszió arra ösztönzi a 25-34 éves amerikaiakat, hogy kiadásaik csökkentése érdekében maradjanak együtt a családjukkal vagy osszák meg a költségeket barátaikkal.

E csoport tagjainak csaknem a fele a szegénységküszöb alatti jövedelemmel rendelkezik, ha nem veszik figyelembe azoknak a bevételét, akikkel egy fedél alatt élnek. Egy egyedül élő 65 év alatti személy esetében 11 344 dollár a szegénységküszöb. Timothy Smeeding, a Wisconsini Egyetem szegénységkutató központjának igazgatója szerint kialakulhat egy új, hátrányos helyzetű osztály (underclass).

 

Fellendülés idején is elmélyült a szegénység

A jelentésből azonban kitűnik, hogy még a visszaesést megelőző gazdasági fellendülés sem javított a közepes és gyenge keresők helyzetén. Arloc Sherman kutató szerint a 2001 és 2007 közötti időszak volt az első fellendülési periódus, amelynek idején a szegénység nemhogy visszaszorult, hanem terebélyesedett, és a munkaképes korúak átlagjövedelme az időszak végén alacsonyabb volt, mint annak kezdetén. "Sokak helyzete már azelőtt megrendült, hogy beütött a recesszió. Ez persze még inkább szíthatja az emberek türelmetlenségét a gazdasággal kapcsolatban" - fejtette ki.

 

A korábbinál több volt azoknak a gyerekeknek a száma is, akik szegénysorba jutottak: tavaly 16,4 millióan voltak, ez 1962 óta a legmagasabb adat. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gyerekek 22 százaléka szegénységben él, amire 1993 óta nem volt példa. A Census Bureau adatai azonban nem veszik figyelembe az olyan nem pénzbeli juttatásokat, mint az élelmiszerutalványok és az adókedvezmények, ezért bizonyos csoportoknál, például a gyerekek esetében a ténylegesnél magasabb arányú szegénységet mutathatnak ki. Viszont nem számolják be a lakás, az energia és az egészségügyi szolgáltatások árának növekedését sem. A jelentés szerint a társadalombiztosítással nem rendelkező amerikaiak száma is 900 ezerrel duzzadt, és ma már 100 ezer híján eléri az 50 milliót. A munkáltató által biztosított alkalmazottak aránya folyamatosan apad, 2010-ben 55 százalékot tett ki (2000-ben még 65 százalék volt), míg a kormány által biztosítottaké kissé emelkedett, és ma eléri a 31 százalékot.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés