CoolPolitika.hu

Gyanús a brit csíra

2011  //  Jún  //  27  //  MTI

Gyanús a brit csíraElővigyázatosságra intették a brit hatóságok a különböző csírafélék fogyasztóit, miután felmerült a gyanú, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések esetleg brit eredetű élelmiszerekhez köthetők.

A feltételezés francia részről hangzott el, azután, hogy a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg a minap Bordeaux környékén.    A francia hatóságok azt gyanítják - jóllehet erre bizonyíték még nincs -, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városában működő, Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben. Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan - a legnagyobb, dísz- és haszonnövény-magvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég - szombaton közleményben tudatta, hogy több ezernyi csomaggal értékesített a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kapott jelzéseket egészségügyi problémákról.

 

A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak. A Thompson and Morgan közleménye szerint azonban "nagyon valószínűtlen", hogy maguk a  magvak ilyen betegséget okozhatnak. A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) mindazonáltal szombat este hivatalos közleményben intette óvatosságra a brit fogyasztókat, azt javasolva, hogy az általában frissen fogyasztott különböző csíraféléket felhasználás előtt minden esetben alaposan főzzék, párolják át, és semmiképpen se egyenek ilyen növényi étkeket nyersen.

 

Az FSA a közleményben hangsúlyozza, hogy a franciaországi kólimegbetegedések vizsgálata "lehetséges kapcsolatot" tárt fel a fertőzések és "egy brit cég" által szállított csíramagvak között. A hatóság szerint ugyanakkor Nagy-Britanniában eddig nem észleltek olyan ételmérgezéses eseteket, amelyek a franciaországi esetekhez lennének köthetők. Az FSA felhívásában mindazonáltal szerepel az is, hogy a magvak csíráztatásához használt eszközöket használat után alaposan meg kell tisztítani, és minden esetben kezet is kell mosniuk azoknak, akik ültetésre vagy csíráztatásra szánt magvakkal foglalkoznak. A mostani franciaországi fertőzések észlelése előtt néhány héttel kitört súlyos németországi hasmenésjárvány kórokozója hét megbetegedést okozott Nagy-Britanniában, de a fertőzöttek mindegyike előzőleg Németországban járt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés