CoolPolitika.hu

Gorbacsov nemzetközi bíróságot szeretne

2012  //  Már  //  15  //  MTI

Gorbacsov nemzetközi bíróságot szeretneMihail Gorbacsov támogatná egy olyan nemzetközi bíróság felállítását, amely ökológiai bűncselekményeket bírálna el - a Szovjetunió utolsó elnöke erről a Le Monde című napilap kedden délután megjelent számának adott interjúban beszélt.

A mértékadó francia újság a jelenleg Marseille-ben zajló VI. Víz Világfórumán kérdezte a Szovjetunió volt elnökét, aki az általa 1993-ban alapított Green Cross International elnevezésű környezetvédelmi szervezet elnökeként vesz részt a találkozón. Gorbacsov egyúttal a nukleáris energiáról való fokozatos lemondás mellett is állást foglalt. "Én személy szerint nagyon támogatom egy olyan nemzetközi bíróság létrehozását, amely azok fölött ítélkezne, akik ökológiai bűncselekményben bűnösek, legyen szó vállalkozókról vagy állam- és kormányfőkről" - mondta az egykori politikus.

 

Arra is kitért, hogy az általa vezetett szervezet "a katonai és a polgári nukleáris energia fokozatos felhagyását" szorgalmazza. "Támogatjuk azokat az országokat, amelyek a leszerelést és az atomenergiától való búcsút választották ... de meg tudjuk érteni, hogy egyes országokban, mint például Franciaországban, amely kevés energiaforrással rendelkezik, az energetikai átállás hosszabb időt vesz igénybe". Emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunió vezetőjeként élte meg a csernobili katasztrófát, amely "meghatározó tragédia volt  az életemben". "Számomra van egy Csernobil előtti és egy utáni (élet)" - fogalmazott. Március 12. és 17. között rendezik meg Marseille-ben a vízügy legfontosabb nemzetközi eseményét, a VI. Víz Világfórumát, amelyre 140 országból mintegy 20 ezer résztvevő érkezett. A találkozó legfontosabb témái a világ ivóvízkészletéhez és a megfelelő higiéniához való hozzáférés, valamint a víztisztítás megoldási lehetőségei.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés