CoolPolitika.hu

Gondot okoznak a spanyol pártok piszkos ügyletei

2009  //  Nov  //  02  //  MTI

Gondot okoznak a spanyol pártok piszkos ügyleteiAz El Mundo spanyol napilap szerint az országnak 4,2 milliárd euró kárt okozott a politikusok pénzmosása, megvesztegethetősége, adócsalása és más piszkos ügylete az elmúlt tíz év alatt.

A lap vasárnapi számában megjelent cikk a bírósági és nyomozati iratokra alapozta a becslését, és csak a 28 legnagyobb ilyen ügyet vizsgálta. "A tényleges összeg kétségtelenül sokkal nagyobb. Megkérdezett olvasóink 89 százaléka véli úgy, hogy az ő helyhatóságán is van korrupció" - írta.

 

Az újság vizsgálódását botrányok sorozata előzte meg az elmúlt hetekben, ami miatt erősen megkérdőjeleződött a spanyolok bizalma politikai vezetőikben. Pénteken például a katalóniai régióban kapott öt politikus - köztük egy szocialista párti polgármester - börtönbüntetést korrupciós vádak hosszú listája alapján. Ugyanaznap a Néppárt alelnöke volt kénytelen mentegetőzni kínos események miatt, amelyek pártja népszerűségének visszaeséséhez vezettek.

 

A korrupciós botrányok az összes spanyol pártot sújtják, de leginkább a konzervatív Néppártot, az El País című újság felmérése szerint. A párt tagjainak törvénysértéseiről nap mint nap napvilágra került hírek már a gazdasági válságról is elterelték a figyelmet - írta a lap. Ha ma tartanának választásokat, a szocialisták nyernének az El País szerint, noha egy hónappal korábban egy ugyanilyen felmérés még José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök pártjának egyértelmű hátrányát mutatta ki a jobboldallal szemben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés