CoolPolitika.hu

Gondban a kakukk-populáció

2009  //  Jún  //  22  //  MTI

Gondban a kakukk-populációA kakukk hangja a tavaszt jelzi már időtlen idők óta, de talán csak keveseknek tűnik fel, hogy ez a hang (is) ma már egyre korábban hallható.

Ennek oka a klímaváltozás, amely arra kényszeríti a vándormadarakat, hogy korábban érkezzenek fészkelő helyeikre, illetve a maradókat, hogy korábban rakják le tojásaikat. Ez a sietség azonban nem egyforma minden fajnál, és ez okoz zavart a kakukknál - írja a Corriere della Sera című olasz lap, amely ismerteti azt a munkát, amelyet Nicola Sainónak, a milánói egyetem ornitológusának vezetésével finn, francia és orosz kutatók végeztek.

 

Azokat a változásokat elemezték, amelyek hatvan év alatt végbementek a kakukk egyedi, tojáslerakási szokásaiban.    Mint köztudott, a kakukk más madárfajták fészkébe rakja le tojásait, és becsapva őket a "fogadó" szülőkkel nevelteti fel fiókáit. A cselt, amelyet először a nagy ókori filozófus, Arisztotelész figyelt meg, olyan tökélyre fejlesztette, hogy színben, formában, nagyságban különböző tojását is sikerült olyanná alakítani, mintha a nevelő szülőké volna. A tojás átalakítása egy különleges kromoszómán keresztül a tojók ágán tökéletesedik.

 

Csakhogy a klímaváltozásnak köszönhetően az idegen fészkekben más-más időpontban kezdődik a költés. A rövid távon vándorlók és a helyben maradók jóval előbb kezdik, mint azok a madarak, amelyek messziről jönnek. A kakukk, amely az utóbbi kategóriába tartozik, továbbra is "szinkronban" van a hosszú vándorútra kelőkkel, például a nádi poszátával, aminek következtében az utóbbi 60 év alatt a hozzájuk csempészett tojások megduplázódtak.

 

A többiek viszont előbb költenek, mint ahogy a kakukk megérkezne vagy megérnének a tojásai, így ezeknek fészkeiben erőteljesen csökken a kiskakukkok száma. Ezzel azonban a kakukk-populáció is veszélybe kerülhet - állapították meg a kutatók.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés