CoolPolitika.hu

Gond az elhelyezkedés és a munkaerőhiány

2012  //  Már  //  08  //  MTI

Gond az elhelyezkedés és a munkaerőhiányFoglalkoztatási gondokkal kell megküzdenie az idén a központi irányításnak és a helyi vezetésnek Kína-szerte, mivel jelentősen nő a munkát keresők száma, a munkaerőpiac pedig egyenlőtlen - mondta Jin Wej-min (Yin Weimin), a humán erőforrás és társadalombiztosítás minisztere a kínai parlamentben.

A kisebb és nagyobb kínai városokban a munkaerőpiacba az idén 25 millió ember kapcsolódik be, akiknek a fele az egyetemet és főiskolát végzettekből kerül ki. További 9-10 millió vidéki ugyancsak munkát fog keresni távol az otthonától - tájékoztatott a miniszter. Miközben számítani lehet a felsőoktatásból kikerülők panaszára, amiért nem lesz elegendő munkahely, a kínai gyárak egy része számára egyre inkább gond, hogy megfelelő alkalmazottakat, technikusokat találjanak - emelte ki Jin. Rámutatott, a munkaerőpiac strukturális problémáinak enyhítésére a kormány az idén egy intézkedéscsomaggal készül. Ennek célja, hogy bővítse a piacot, valamint a piaci igényeknek megfelelő továbbképzést, illetve szakképzést, épp e két csoportot érintően, vagyis a diplomások és a vándormunkások körében.

 

A kínai kormányfő által hétfőn ismertetett beszámoló szerint a kormány célja, hogy az idén 9 millió új munkahelyet teremtsen a kisebb és nagyobb városokban, s a regisztrált városi munkanélküliségi rátát 4,6 százalékon tartsa. Tavaly 12,21 millió új munkahelyet teremtettek Kínában és 4,1 százalékos volt a városi munkanélküliség. A kínai központi vezetés számára belpolitikai prioritás a foglalkoztatás minél kiterjedtebb biztosítása, mivel a társadalmi stabilitást a gazdasági fejlődés mindenek feletti alapfeltételének tartja.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés