CoolPolitika.hu

Gingrich is visszalépett

2012  //  Máj  //  05  //  MTI

Gingrich is visszalépettNewt Gingrich volt amerikai képviselőházi elnök szerdán Alexandriában hivatalosan is bejelentette, hogy visszalép a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemtől.

"Ma felfüggesztem a kampányomat. A kampány felfüggesztése azonban nem jelenti az állampolgárságom felfüggesztését is" - közölte a politikus, rámutatva, hogy aktív marad az amerikai politikában. Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor április eleji visszalépése óta egyértelmű, hogy a republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó. Rajta kívül már csak a teljesen esélytelen Ron Paul texasi képviselő maradt versenyben azért, hogy a novemberi választáson Barack Obama elnök kihívója lehessen. A 69. évében járó politikus, aki az 1990-es években a "republikánus forradalom" arca volt, az elnökjelöltségért folytatott küzdelem során mindössze két államban (Dél-Karolinában és Georgiában) végzett az első helyen (a még versenyben maradt Paul egyben sem), és 4,3 millió dolláros mérleghiánnyal zárta a kampányát. Gingrich már hetek óta félgőzzel sem korteskedett és választási csapatának nagy részét is szélnek eresztette.

 

Gingrich, aki a jelöltállási küzdelem első fordulója, a január 3-án megtartott, New Hampshire-i caucusok előtt rövid ideig még a népszerűségi lista élén állt, súlyos imidzsromboló támadásokat szenvedett el az amerikai választási küzdelem új szuperfegyvereitől, a "super PAC"-ektől, (politikai szuper-akcióbizottságoktól) amelyek "független" csoportosulásokként korlátlan összegeket költhetnek az általuk támogatott jelöltek politikai ellenfeleinek lejáratására. A legerősebb "super PAC"-et idén a leggazdagabb jelölt, Romney hívei állították fel. A republikánusok - a most már tét nélkülivé vált - előválasztási maratonjuk következő fordulóját jövő kedden tarják, amikor az ellenzéki párt indianai, észak-karolinai és nyugat-virginiai támogatói fejezhetik ki akaratukat az Obamával szemben kiállítandó elnökjelölt személyével kapcsolatban.

 

Romney  a jelenlegi állás szerint 841 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos fordulóján, ahol hivatalosan is megválasztják párt elnökjelöltjét. Ez több mint a 11-szer annyi, mint a Paul mögött álló delegátusok száma. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 szavazatra lesz szükség.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés