CoolPolitika.hu

Gazdaság lendítő Obama-szuvenírek

2009  //  Jan  //  18  //  coolpolitika

Gazdaság lendítő Obama-szuvenírekMég hivatalba sem lépett Barack Obama mint elnök, mégis sikerült közvetve hozzájárulnia az amerikai gazdaság fellendüléséhez. Az őt ábrázoló csecsebecsék ugyanis annyira kelendőek, hogy az azokat árusító üzletek komoly bevételre tesznek szert, sőt, van olyan, amelyik máris terjeszkedik.

A helyi sajtó adatai szerint az Obama képmásával ellátott jelvények, bögrék és egyéb ajándéktárgyak a szuvenírboltoknak mostanság naponta mintegy ötezer dolláros bevételt hoznak. Ráadásul, a főváros vezetése a január 20-i beiktatási ceremóniára körülbelül 4 millió vendég érkezésére számít, akik amellett, hogy jelentősen fellendítik a turistákból élő szállodák jövedelmét, még várhatóan átlag 34 dollárt is elköltenek fejenként ajándékokra.

A szuvenírek közül bestsellernek számítanak az újonnan megválasztott amerikai elnököt az ismert afroamerikai polgárjogi harcossal, Martin Luther Kinggel együtt ábrázoló pólók - írta a newsru.com hírügynökség.

  Szintén nagyon népszerűek a leendő fist lady arcképével díszített trikók. Közkedveltek a furnérlemezből kivágott, életnagyságú Obama-alakok, az új elnök fényképével ellátott jogosítványok és hitelkártyák is. Az egyik, talán legkülönlegesebb szuvenír a Hot 4 Barack nevet viselő csípős szósz.

Obamának köszönhetően, még az évek óta hanyagolt falinaptárak iránt is megnőtt a kereslet. Mint a boltosok elmondták, az amerikaiak eddig alapvetően nemigen szerették az év 12 hónapjában a hivatalban lévő elnök arcát nézegetni, Obamával azonban kivételt tesznek.

A Political Americana nevű cég tulajdonosa elmondta: a jelentősen megnövekedett kereslet miatt elhatározta, hogy három üzlete mellé még két újat nyit, és 125 új alkalmazottat vesz fel. Tervei szerint a beiktatásig csak Obama-jelvényekből félmilliót ad el.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés