CoolPolitika.hu

Gazdagodnak a szupergazdagok

2010  //  Ápr  //  26  //  MTI

Gazdagodnak a szupergazdagokKezdik kiheverni a 2008-2009-es krach idején elszenvedett veszteségeiket a brit gazdagok leggazdagabbjai, akiknek vagyona az elmúlt évben rekordütemben gyarapodott.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról. A vasárnap megjelent 2010-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 258,27 milliárd fontról (75 ezer milliárd forintról) több mint 77 milliárd fonttal 335,5 milliárd fontra (97 ezer milliárd forintra) emelkedett.    Ez 29,9 százalékos bővülés egy év alatt; az ezer leggazdagabb brit ekkora vagyongyarapodására a Rich List 22 éves történetében még nem volt példa.

 

Az idei rekordgazdagodás a szupergazdagok előző évi rekordszegényedését követi. A The Sunday Times tavalyi rangsora még azt mutatta ki, hogy az ezres mezőny összvagyona az előző évi 412,8 milliárd fonthoz képest majdnem 38 százalékot zuhant a pénzügyi válságot kísérő tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyam-összeomlások miatt. A gazdagok ilyen mértékű, egyetlen év alatt elszenvedett vagyonvesztésére a Rich List történetében szintén nem volt példa korábban. A zökkenő azonban a jelek szerint átmenetinek bizonyult. A Rich List 2010-ből kiderül, hogy nem csupán a leggazdagabbak vagyona, de száma is nőtt: a tavalyi listán még 43 milliárdos volt, az idein már 53.

 

A lista legfelső százas mezőnyének összvagyona egy évvel ezelőtt épphogy meghaladta a 131 milliárd fontot - ez a teljes Rich List vagyontömegének 50,8 százaléka volt -, az idén azonban a száz leggazdagabb már összesen 182,8 milliárd fontot tudhat magáénak, ami az ezres csapat összvagyonának 54,5 százaléka. A listát az idén is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal vezeti. A mágnás cége, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; a világpiac 10 százaléka az övé.

 

Mittal vagyonát a Rich List 2010 összeállítói 22,45 milliárd fontra teszik; ez több mint a kétszerese a tavaly becsült összegnek. A megugrást a cégcsoport tőzsdei tőkeértékének meredek növekedésével magyarázzák a The Sunday Times szakértői. Lakshmi Mittal az idei Rich List kimutatása szerint ismét - egymás után immár hatodszor - maga mögé utasította a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 43 éves tulajdonosát, méghozzá több utcahosszal. Abramovics vagyona ugyanis az idei lista szerint mindössze 6 százalékkal nőtt, a tavalyi hétmilliárd fontról 7,4 milliárd fontra.

 

Hozzájuk képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik, azzal együtt is, hogy az ő személyes vagyona ugyancsak szépen gyarapodott. A 84 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 290 millió fonttal szerepel. Tavaly a lap 270 millió fontra becsülte az uralkodó befektetési portfoliójának, valamint birtokainak, kastélyainak, ékszereinek és festményeinek piaci értékét. A királynőt a brit pop-rock, a musical és az irodalom világának nagyjai is messze maguk mögött hagyják. Sir Paul McCartney, a máig aktívan turnézó, 67 éves ex-Beatle 475 millió fonttal, Lord Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző 700 millió fonttal szerepel a Rich List 2010-en.

 

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat Skóciában élő, 44 éves szerzőjének a The Sunday Times 519 millió font vagyont tulajdonít. Ezzel Rowling - aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban - messze a világ leggazdagabb regényírója. Az exkluzív klubnak az elmúlt két év pénzügyi válságával együtt is az aranykort jelentette a brit baloldali kormányzás eddigi 13 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona 98,99 milliárd font volt; az idei ezres listán kimutatott 335,5 milliárd fontos vagyontömeg azóta 239 százalékos nominális gazdagodásnak felel meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés