CoolPolitika.hu

Gates a területi viták veszélyére figyelmeztet

2010  //  Okt  //  13  //  MTI

Gates a területi viták veszélyére figyelmeztetAz amerikai védelmi miniszter kedden Hanoiban óva intette délkelet-ázsiai partnereit attól, hogy országaik "erőhöz vagy kényszerhez" folyamodjanak területi viták megoldására.

Kínának címzett, burkolt figyelmeztetésében Robert Gates úgy vélte, hogy e viták egyre inkább fenyegetik a térség stabilitását. Gates kerülte Kína törekvéseinek kiemelését a kérdésben, s azt mondta, hogy "az Egyesült Államok nem foglal állást az olyan, egymással ütköző területi követelések ügyében, mint amelyek a Dél-kínai-tengeren is vannak".Ugyanakkor egy, a területi viták rendezésére szolgáló "magatartási kódex" kidolgozását javasolta, s felajánlotta ehhez Washington segítségét.

 

Az amerikai politikus az ázsiai-csendes-óceáni térség 18 országának a vietnami fővárosban tartott védelmi miniszteri tanácskozásán beszélt. A találkozó keretében először tart együttes megbeszélést a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tíz tagállama és nyolc, úgynevezett "beszélgető partnere": Kína, India, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália és Új-Zéland. Az értekezlet részvevői a tengeri biztonsági kérdések mellett a humanitárius és katasztrófaelhárítási segítségnyújtás, a terrorizmus és kalózkodás elleni harc, a katonák egészségügyi ellátása, valamint a békefenntartásban való együttműködés kérdéseit tekintik át.

 

Bár a Dél-kínai-tengerre vonatkozó, egymással ütköző követelések témája nem szerepel a napirenden, egyes résztvevők, köztük Japán és Dél-Korea, szóba hozták a témát. Lépésük felbosszanthatja Kínát, amely az olaj- és gázlelőhelyekben bővelkedő térség egészét ellenőrizni akarja, miközben annak bizonyos részeire mások mellett Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is igényt formál. Kína erősödő nagyhatalmi törekvései legutóbb annak a Kelet-kínai-tengeren lezajlott, szeptember eleji incidensnek a kapcsán kerültek a figyelem középpontjába, amely évek óta legsúlyosabb válságába sodorta a kínai-japán kapcsolatokat.

 

Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai védelmi miniszter a hanoi fórumon ragaszkodott hozzá, hogy a területi vitákat kétoldalú alapon kell rendezni. "A sokoldalú keretek között zajló gyakorlati együttműködés, nem jelenti az össze biztonsági kérdés rendezését" - mondta Liang. Egyúttal elismételte, hogy Kína politikája védelmi jellegű, nem fenyeget másokat, a térség helyzete pedig "egészében véve stabil". Gates és Liang "vitája" mintegy visszhangozza Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek egy hasonló fórumon júliusban elhangzott megjegyzését, amelyben az Egyesült Államoknak a térségbeli szabad hajózáshoz fűződő "nemzeti érdekeit" hangsúlyozta, feldühítve ezzel Pekinget.

 

A fórum kezdete előtt a részvevők több kétoldalú megbeszélést is folytattak. Ezek sorában hétfőn az amerikai és a kínai védelmi miniszter is tárgyalt egymással. A kínai fél itt bejelentette, hogy felújítják a kétoldalú katonai kapcsolatokat, amelyeket Peking az Egyesült Államok 6,4 milliárd dolláros tajvani fegyverszállítási csomagja elleni tiltakozásul fagyasztott be, Gates pedig elfogadott egy hivatalos pekingi látogatásra szóló meghívást.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés