CoolPolitika.hu

Gasztroújság gyerekeknek

2010  //  Máj  //  02  //  MTI

Gasztroújság gyerekeknekGyerekeknek szóló gasztronómiai magazint jelentetett meg az olasz Gambero Rosso, receptekkel gyerekeknek és szüleiknek, tippekkel a gyerekeknek is ízlő éttermekhez.

Papa, ma én főzök! - olvasható az első gyerekeknek szóló olasz gasztromagazin címlapján. Az újságárusoknál csütörtöktől kapható Gamberetto (Rákocska) a felnőtteknek írt Gambero Rosso melléklete. Az 1986 óta havonta megjelenő gasztronómiai újság az egész világon ismert és kedvelt itáliai konyhában fogalom, és ma már márkanév is. A Gambero Rosso étteremkalauzt ad ki, saját televíziócsatornát és főzőiskolát működtet. Gyerekszakácskönyvet eddig is publikált, az újság célja éppen az általánosiskolás olvasókkal való kapcsolattartás erősítése.

 

-Olvasóink többsége 35-54 éves, gyerekeik pedig a 6-12 közötti korosztályhoz tartoznak. Az egészséges, igényes és ínyenc konyhát kedvelő szülők gyerekei ők, akiket családjuk kiskoruktól kezdve hasonló étkezési kultúrára nevel. Jövőbeli fogyasztók, akikkel egészen fiatal kortól érdemes foglalkozni - mondta el a Gambero Rosso és a Gamberetto főszerkesztője, Carlo Ottaviano. A gyerekekhez szóló, de tartalmában és grafikájában is színvonalas gasztromagazin címlapján Andrea Igles Corelli ferrarai szakács és fia, Alberto látható, természetesen tálalóvillával a kezükben. Nem véletlen választás, hiszen a Locanda della Tamerice szakácsa öt gyermek apja. A júniusi Gamberettóban a 11 éves Matilde főz majd, Marche tartomány első számú gasztrokirályának, Moreno Cedroninak a lánya. Cedroni az "olasz susci" kreatív szakácsa.

 

A Gamberetto első receptjei között szerepel a bárányhússal készített cukkinis couscous, a paradicsomos piritóskenyér uzsonnára és az endíviasaláta almával. Az újság étteremkalauzt is kínál ifjú olvasóinak: azokat az éttermeket, ahol nem külön gyermekmenüt kínálnak, hanem a felnőtteknek felszolgált fogások gyermekbarát változatát, féladagban vagy csípős fűszerek nélkül. A gasztromagazin korunk olasz családját mutatja be: nemcsak a címlap, a cikkek nagy része is a gyerekeiket egyedül nevelő papákhoz szól, vagy azokhoz az iskolából hazatérő és egyedül főző gyerekekhez, akiket dolgozó édesanyjuk ma már Itáliában sem vár kész ebéddel.    A receptek veszélymentesek, kés és a gáz meggyújtása nélkül elkészíthetők, bár a Gamberetto szerint a gyerekszakácsok ügyesebbek és óvatosabbak szüleiknél. A Vörös Rák(ocska) egyébként gyerekkönyvből ered: a Carlo Collodi írta Pinokkióban hívják így a Róka és a Macska látogatta fogadót.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés