CoolPolitika.hu

Futballszurkolók veszélyeztetik a közbiztonságot

2009  //  Okt  //  18  //  MTI

Futballszurkolók veszélyeztetik a közbiztonságotFutballszurkolói csoportok betiltását kérte a szerb alkotmánybíróságtól egy ügyész arra hivatkozva, hogy azok tagjai súlyosan veszélyeztetik a közbiztonságot.

Slobodan Ravovanovic a Crvena zvezda Daliák néven emlegetett szurkolói táborának négy alcsoportját, a Partizan Beograd Sírásók nevű drukkereinek tíz csoportját, s a Rad nevű futballklub szurkolóklubját kívánja betiltatni. Lépését azzal indokolta, hogy a futballhuligánok csoportjainak kifejezett célja az alkotmányos rend erőszakos megzavarása, az emberi és kisebbségi jogok érvényesülésének akadályozása, a faji, nemzetiségi és vallási alapú gyűlölet szítása.

 

Szerbiában a közbeszéd állandó témája a futballstadionokban és környékükön eluralkodott mérhetetlen erőszak. A Crvena zvezda és a Partizan Beograd mérkőzései előtt Belgrád utcáit több száz rohamrendőr lepi el, mert biztosan lehet számítani rendbontásra. Tavaly nagy visszhangja volt annak, hogy tíz évre ítéltek egy 18 éves fiút, mert a Crvena zvezda egyik mérkőzése utáni tombolásban mintegy 1000 fokon égő, a szurkolók által előszeretettel használt fáklyát nyomott egy rendőr arcába, majd dugott a ruhájába, s ezzel életveszélyesen megsebesítette. Belgrádot az ítélet után nem sokkal ellepték a futballhuligánt pártoló, "Igazságot Urosnak!" feliratok.

 

A hétvégén bejelentett ügyészi intézkedés azt jelzi, hogy a szerb hatóságok rászánták magukat a komolyabb lépésekre. Ennek egyik oka az a futballszurkolói kluboktól kiindult fenyegetéshullám, amely a Belgrádba, szeptember 20-ra tervezett melegparádé előtt volt tapasztalható, s amely miatt nem is lehetett megtartani a rendezvényt, valamint az, hogy a Partizan Beograd és a francia Toulouse szeptember 17-i mérkőzése előtt a szerb csapat szurkolói brutálisan összevertek, s több emelet magasságból egy aluljáróba dobtak egy francia fiatalembert, aki a hónap végén belehalt sérüléseibe. A vizsgálat bebizonyította, hogy a botokkal, vasrudakkal felszerelkezett drukkerek azzal a határozott szándékkal vágtak neki a belvárosnak, hogy franciákra vadásszanak, s megverjék őket.

 

Tényként ír a szerb sajtó, s beszélnek belgrádi politikusok, jogászok arról is, hogy a nagy klubok vezérszurkolóit szoros kapcsolat fűzi a szervezett alvilághoz, s alaposan kiveszik részüket a kábítószer-kereskedelemből, a védelminek nevezett pénzek vendéglátóhelyektől való kizsarolásából és az emberkereskedelemből. Sajtójelentések szerint a szerb jogászok olyan törvényi szigorításokon dolgoznak, amely megakadályozza, hogy az egyszer már erőszakon kapott szurkolók sportlétesítményeket látogassanak. Felmerült az azonnali helyszíni büntetés ötlete, valamint az is, hogy a klubokkal megállapodva a stadionokban alakítanának ki fogdákat, hogy azonnal el lehessen zárni az erőszakos szurkolókat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés