CoolPolitika.hu

Állami munkaprogram

2012  //  Nov  //  08  //  MTI

Állami munkaprogramAláírta Francois Hollande francia államfő csütörtökön az első úgynevezett "jövő munkaszerződéseit". Az újfajta munkaprogram célja: képzéssel egybekötött állami munkahelyek teremtésével 16 és 25 év közötti, végzettség nélküli vagy nagyon alacsonyan kvalifikált fiatalok társadalmi integrálása.

A munkanélküli fiatalok munkahelyteremtése Hollande egyik legfőbb választási ígérete volt a fél évvel ezelőtti elnökválasztási kampányban. A most elindított programmal a kormány célja 2013 végéig 100 ezer, 2014-ben pedig további 50 ezer fiataloknak szánt állami munkahely létrehozása, például az állami vasúttársaságnál (SNCF), a Vöröskeresztnél vagy az iskolai menzákon. A minimálbérrel járó határozott idejű munkaszerződések egy évre szólnak, és kétszer meghosszabbíthatók. Az állam 2013-ban 2,3 milliárd, 2014-ben pedig 3 milliárd eurót költ az intézkedésre - mondta a Chelles-i munkaügyi központban a köztársasági elnök. Michel Sapin munkaügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő munkaszerződései elnevezésű programban a képzés kiemelt szerepet tölt be. "Ez az egyetlen olyan munkaszerződés, amely garantálja a képzést" - mondta a tárcavezető.

 

A jövő munkaszerződései program a nonprofit szektorban létrehozott munkahelyeket érinti. Célja a társadalmi integráció és a képzetlen vagy alacsonyan kvalifikált fiatalok számára a képzéshez való hozzáférés biztosítása annak érdekében, hogy társadalmi célú, környezetvédelmi jellegű vagy olyan tevékenységi körökben dolgozhassanak, amelyekben szükség van új munkaerőre. A Le Monde című napilap szerint péntektől nyolc miniszter személyesen fogja népszerűsíteni az új munkaprogramot, az év végéig pedig a kormány mintegy húsz tagját mozgósítják: Marisol Touraine egészségügyi minisztertől Laurent Fabiusig, a diplomáciai tárca vezetőjéig mindenki a saját közigazgatásában, vagy pedig választási székhelyén fogja aláírni az első szerződéseket. A munkaügyi miniszter novemberben hét országos körúton fogja bemutatni a program előnyeit.    A kormány összesen 1,7 millió eurót szán a program rádiós és televíziós kampányára, az interneten és utcai plakátokon pedig "Diploma nélkül soha nem találsz munkát" vagy "Motivált, ezért alkalmazni akarom" szlogenekkel hívják fel a figyelmet az új állami munkalehetőségre.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés